Cercetătorii au descoperit primii pui de iguană roz pe cale de dispariție. Motivul pentru care numărul lor este în scădere

pui de iguană roz

pui de iguană roz

După mai bine de 10 luni de căutări, cercetătorii de la Parcul Național Galápagos au găsit iguane roz tinere, care fac parte dintr-o specie pe cale de dispariție. Anterior, în zonă se găseau doar iguane roz adulte sau subadulte.

Acest lucru s-a schimbat recent, când experții în faună sălbatică de la Direcția Parcului Național Galápagos și Galápagos Conservancy au descoperit primii pui de iguane și iguane tinere din istorie la Wolf Volcano, pe insula Isabela. Bárbara Arizaga, purtător de cuvânt al Galápagos Conservancy, a declarat că primii pui de iguană roz au fost găsiți în februarie 2022. Aproximativ 10 pui de iguană au fost găsiți din februarie și aveau doar câteva săptămâni.

Descoperirea a făcut parte din programul Inițiativa Galápagos, o serie de expediții pentru a afla mai multe despre această specie. De asemenea, camerele de supraveghere ascunse au surprins activitatea de cuibărit a iguanelor și au permis echipei să identifice amenințările la adresa speciei – pisicile sălbatice.

Călătoria pentru a găsi iguane roz tinere

Insulele Galapagos găzduiesc mai multe specii care nu pot fi găsite nicăieri pe Pământ, printre care broasca țestoasă uriașă de Galapagos, iguana marină și pinguinul de Galapagos.


În ceea ce privește iguana roz:

Șopârla a fost observată pentru prima dată în Insulele Galapagos în anii 1980 și a fost numită o nouă specie de iguană în 2009. Populația sa globală este estimată între 200 și 300 de adulți, a precizat organizația de conservare. Până acum nimeni nu știa cum sunt puii de iguană roz. Și, în ciuda numelui, iguanele roz nu sunt roz când se nasc. La naștere, ele par verzi și capătă culoarea roz pe măsură ce îmbătrânesc. Această nuanță roz provine din lipsa de pigmentare a pielii, ceea ce face mai ușor de văzut sângele de sub pielea lor.

Pisicile sălbatice, alte amenințări la adresa speciei

Iguanele tinere nu au fost singura descoperire. Camerele de supraveghere ascunse au ajutat echipa de cercetare a speciei pe cale de dispariție să identifice amenințările cu care se confruntă în prezent iguana roz, inclusiv pisicile sălbatice non-native. Puii de iguană roz își petrec zile întregi săpând pentru a ieși din cuiburile lor subterane. Odată ce ajung la suprafață, pisicile sălbatice care au înconjurat locurile de cuibărit atacă, a precizat organizația de conservare.

„Se bănuie că prădarea pisicilor a împiedicat recrutarea juvenilă a iguanelor roz în populația adultă timp de peste un deceniu”, a scris organizația nonprofit pe site-ul său. „Aceste descrieri reprezintă un progres în cunoașterea speciei și identifică o cale de urmat pentru acțiunile de conservare pentru a salva iguana roz de la limita extincției.”

Șobolanii au fost văzuți, de asemenea, în apropierea locurilor de cuibărit ale iguanei roz, așa că și ei pot fi considerați amenințări, a declarat un purtător de cuvânt al organizației de conservare. Acum, cercetătorii au sarcina de a monitoriza și proteja locurile de cuibărit ale iguanelor. O parte a acestui plan include o stație de teren finanțată de Galápagos Conservancy, cu o vedere de 360 de grade asupra vulcanului, pentru a contribui la protecția împotriva braconajului ilegal și a traficului de animale sălbatice.

Danny Rueda, directorul Parcului Național Galápagos, a declarat într-un comunicat de presă că această bază la distanță va facilita activitatea de conservare și monitorizare pe vulcan, contribuind la garantarea conservării și refacerii populației de iguane roz”.

Exit mobile version