• Lai și coautorii studiului său și-au propus să manipuleze stările de spirit ale participanților la studiu.
  • Studiul, publicat în Frontiers in Communication, se bazează pe cercetările existente privind modul în care creierul procesează limbajul.
  • În timp ce clipurile amuzante nu au avut niciun impact asupra stării de spirit a participanților, clipurile triste au reușit să îi pună pe participanți într-o stare mai negativă.

Un nou studiu condus de Universitatea din Arizona sugerează că, atunci când oamenii au o stare de spirit negativă, pot detecta mai repede inconsecvențele din lucrurile pe care le citesc. Studiul, publicat în Frontiers in Communication, se bazează pe cercetările existente privind modul în care creierul procesează limbajul.

Vicky Lai, profesor asistent de psihologie și științe cognitive la UArizona, a lucrat cu colaboratori din Olanda pentru a explora modul în care creierul oamenilor reacționează la limbaj atunci când aceștia sunt într-o stare de spirit veselă față de o stare de spirit negativă.

Starea de spirit și limbajul par să fie susținute de rețele cerebrale diferite. Avem un singur creier, iar cele două sunt procesate în același creier, așa că există o mulțime de interacțiuni. Am arătat că atunci când oamenii sunt într-o dispoziție negativă, sunt mai atenți și mai analitici. Ei examinează cu atenție ceea ce este de fapt afirmat într-un text și nu se bazează doar pe cunoștințele lor implicite despre lume”, a declarat Vicky Lai, profesor asistent de psihologie și științe cognitive, Universitatea din Arizona

Recomandări

EMANUEL PÂRVU AJUNGE LA CANNES
S-A RUPT COALIȚIA LA BUCUREȘTI
DRULĂ PROPUNE MĂRIREA NOTELOR LA BAC
TÎLVAR VREA OBUZIERE DIN COREEA DE SUD
AVOCATUL TODD BLANCHE: „DONALD TRUMP ESTE NEVINOVAT”
XXX FĂRĂ NECUNOSCUTE

Lai și coautorii studiului său și-au propus să manipuleze stările de spirit ale participanților la studiu, arătându-le clipuri dintr-un film trist – Sophie’s Choice” – sau dintr-o emisiune de televiziune amuzantă – Friends”. Un sondaj computerizat a fost folosit pentru a evalua starea de spirit a participanților înainte și după vizionarea clipurilor. În timp ce clipurile amuzante nu au avut niciun impact asupra stării de spirit a participanților, clipurile triste au reușit să îi pună pe participanți într-o stare mai negativă, au constatat cercetătorii.

Participanții au ascultat apoi o serie de înregistrări audio neutre din punct de vedere emoțional cu povești de patru propoziții care conțineau fiecare o propoziție critică” care fie susținea, fie încălca cunoștințele implicite, sau familiare, despre cuvinte. Acea propoziție a fost afișată cuvânt cu cuvânt pe ecran de calculator, în timp ce undele cerebrale ale participanților erau monitorizate prin EEG, un test care măsoară undele cerebrale.

De exemplu, cercetătorii le-au prezentat participanților la studiu o poveste despre condusul pe timp de noapte care se încheia cu propoziția critică Cu luminile aprinse, poți vedea mai mult”. Într-o poveste separată despre privitul stelelor, aceeași propoziție critică a fost modificată pentru a se citi Cu luminile aprinse, poți vedea mai puțin”. Deși această afirmație este corectă în contextul observării stelelor, ideea că aprinderea luminilor ar face ca o persoană să vadă mai puțin este un concept mult mai puțin familiar care sfidează cunoștințele implicite.

Cercetătorii au prezentat, de asemenea, versiuni ale poveștilor în care propozițiile critice au fost schimbate astfel încât să nu se potrivească contextului poveștii. De exemplu, povestea despre condusul pe timp de noapte ar fi inclus propoziția Cu luminile aprinse, poți vedea mai puțin”.

Când se gândesc la modul în care îi afectează starea de spirit, mulți oameni iau în considerare doar lucruri precum faptul că sunt morocănoși, mănâncă mai multă înghețată sau – în cel mai bun caz – interpretează în mod tendențios ceea ce vorbește altcineva”, a spus van Berkum.

Dar se întâmplă mult mai multe, inclusiv în colțuri neașteptate ale minții noastre. Asta este foarte interesant. Imaginați-vă că laptopul dumneavoastră este mai mult sau mai puțin precis în funcție de nivelul bateriei – este de neconceput. Dar în procesarea informației umane și, probabil, și în (procesarea informației) speciilor înrudite, se pare că se întâmplă ceva de genul acesta.”