- Cercetătorii au realizat un material care reglează temperatura pentru ceștile de cafea, recipientele pentru mâncarea la pachet, pungile de livrare a produselor alimentare și cutiile de transport.
- Invenția este o abordare avansată a foliilor de plastic care acoperă materialele de ambalare.
- O ceașcă de cafea acoperită cu acest material reglabil ar păstra conținutul cald.
Cercetătorii au realizat un material care reglează temperatura pentru ceștile de cafea, recipientele pentru mâncarea la pachet, pungile de livrare a produselor alimentare și cutiile de transport.
Inspirați de modul în care pielea calamarului își schimbă culoarea, cercetătorii au realizat un material care reglează temperatura pentru ceștile de cafea, recipientele pentru mâncarea la pachet, pungile de livrare a produselor alimentare și cutiile de transport.
„Materialul izolator ar putea oferi o nouă soluție pentru ambalarea alimentelor și băuturilor, care să fie ieftină, reciclabilă și durabilă”, afirmă cercetătorii într-un articol publicat în revista „Nature Sustainability”.
Invenția echipei este o abordare avansată a foliilor de plastic metalizat care acoperă, în mod obișnuit, materialele de ambalare. În comparație cu aceste folii metalice, noua peliculă oferă o modalitate de a controla cât de cald sau cât de rece trebuie să rămână recipientele, folosind un minim de energie.
Astfel, o ceașcă de cafea acoperită cu acest material reglabil ar păstra conținutul cald.
„Există o gamă enormă de variante pentru cum ar putea fi utilizat acest material”, a declarat, într-un comunicat de presă, Alon Gorodetsky, profesor de inginerie chimică și biomoleculară la University of California, Irvine.
„Gândiți-vă la toate bunurile perisabile care au fost livrate în casele oamenilor în timpul pandemiei. Orice pachet trimis de Amazon sau de o altă companie, care trebuie să fie controlat din punct de vedere al temperaturii, poate folosi o căptușeală realizată din materialul nostru adaptabil, inspirat de calamar.”
„Un material ușor de realizat și la un cost redus”
Gorodetsky și colegii săi s-au inspirat din particularitatea pielii calamarului. Pielea cefalopodului este prevăzută cu organe numite cromatofori, pe care le extinde și le contractă pentru a-și schimba aspectul.
Cercetătorii au decis să imite această proprietate, însă pentru a reflecta căldura în loc de lumină. Ei au depus straturi de cupru pe o folie de aluminiu flexibilă. Deasupra cuprului au depus piloni microscopici tot din cupru. Apoi, au pulverizat cu mai multe rânduri de material cauciucat.
Pentru a testa reglarea căldurii pe care o oferă materialul, echipa a umplut, cu cafea, pahare de hârtie de unică folosință. Acoperindu-le cu pelicule care au fost întinse la diferite grade, au putut controla cât de repede se răcește cafeaua. Materialul a funcționat după cicluri repetate de întindere și eliberare.
„Materialul ar trebui să fie ușor de realizat și la un cost redus”, spun cercetătorii. „De exemplu, materiile prime din cupru și cauciuc costă zece cenți pe metru pătrat și ar trebui să devină și mai ieftine atunci când vor fi produse la scară largă.”
„De asemenea, reciclarea ar trebui să fie și ea ușoară, realizându-se prin îndepărtarea cuprului cu oțet și apoi, reciclarea stratului de cauciuc elastic și a peliculelor de aluminiu prin metodele comerciale cunoscute.”