• Cercetătorii au dezvoltat un microscop de capabil să observe mișcarea electronilor în timp real
  • Inovația a fost realizată de cercetătorii de la Universitatea din Arizona
  • Electronii pot fi observați în timp real, cu o rezoluție temporală de o attosecundă
  • Atomicroscopia îți permite să vezi electronii în mișcare la nivelul de attosecunde
  • Attosecunda înseamnă un flash de lumină care durează 0,000000000000000001 secunde

Cercetătorii de la Universitatea din Arizona au realizat o inovație semnificativă în domeniul
microscopiei, dezvoltând un microscop de electroni capabil să observe mișcarea electronilor
în timp real, cu o rezoluție temporală de un atto-secundă.

Care este evoluția tehnologică?

Fizica este complicată, mai ales când ne întindem spre cea cuantică. Ca să explicăm procesul, vom folosi termeni cologviali, poate amuzanți, dar cu tâlc. Tu ai o ceapă. Ca să vezi ce e în dedesubtul cojii, ce faci?
O dai la o parte. Și ce vezi? Primul strat. Dai și primul strat la o parte, ai ajuns la al doilea strat. Și tot așa de aproape 100 de ani, practic de la bazele mecanicii cuantice din secolul 20 de ideile inovatoare ale lui Max Planck. Îți dai seama câte cepe? Explicația este a fizicianului român Cristian Presură.

Ce înseamnă asta? Cum la început „a fost cuvântul”, după am început să legăm 2-3 propoziții, am scris poezii și romane, cam așa și cu evoluția tehnologică. Dacă Democrit și Epicur să băteau pe „care vede atomii mai repede”, Aristotel respingea această idee și punea baza pe cele 4 elemente: foc, apă, pământ și aer.

Fast Forward până în secolul 16, și Hans Jensen inventează primul microscop optic. Robert Hooke vede celula abia în secolul 19 ne-am dat seama că celula e ceva mai complexă decât pare, ca apoi în 1931 Erwin Wilhem Muller vede atomul. Totul se oprise în 1988, când Alfred Cerezo și colegii săi reușesc să observe
un atom în trei dimensiuni, oferind o imagine mai detaliată a structurii atomice.

Ei bine, acum avem atomicroscopie, ceea ce ne permite să vedem electronii în mișcare la nivelul de attosecunde. Adică un flash de lumină care durează 0,(17 – 0) 1 secunde. Deși tehnicile de microscopie existentă permiteau vizualizarea structurii materialelor cu o rezoluție atomică, interacțiile rapide între electroni și câmpurile electromagnetice erau extrem de dificile de observat din cauza limitărilor temporale.

Recomandări

MANDAT DE ARESTARE
PUTIN RIPOSTEAZĂ
CLIMA PROVOACĂ DISCUȚII
JAMIE E ELIBERAT
VREI SĂ FII ANTREPRENOR
ATENȚIE LA VISCOL

Citește și