• Cercetătorii obțin mini inimi umane folosind celule stem.
  • Testele asupra organoizilor obținuți explică bolile bebelușilor.
  • Descoperirea oferă date pentru actualizarea ghidurilor clinice privind utilizarea medicamentelor.

Cercetătorii știu că inima este primul organ care funcționează pe deplin în embrionul uman în creștere, iar până în a noua săptămână, inima este complet formată. Pentru a ajuta cercetătorii să studieze dezvoltarea inimii și complicațiile în timpul sarcinii, o echipa de bioingineri a petrecut ultimii câțiva ani încercând să creeze mini inimi umane în laborator.

În mod tradițional, oamenii de știință au folosit modele animale și celulare pentru a studia dezvoltarea inimii și bolile. Cu toate acestea, nu au reușit să producă un remediu pentru bolile cardiace congenitale, în parte, deoarece aceste modele nu sunt capabile să surprindă complexitatea inimii umane. Așa s-a ajuns la utilizarea organoizilor inimii umane.

Organoizii sunt structuri celulare 3D complexe care reproduc aspecte semnificative ale structurii și funcției unui anumit organ, imitând aspectele cheie ale fiziologiei și bolii în laborator. Echipa a creat organoizii inimii folosind un tip de celulă numită celulă stem pluripotentă, care poate deveni orice tip de celulă din organism. Celulele din aproape orice parte a corpului tău– de obicei sânge sau celule ale pielii – pot fi transformate în propriile celule stem pentru a-ți crește propria mini inimă. Organoizii inimii noastre bat că inima unui bebeluș, deși sunt mai mici decât un bob de orez.

Recomandări

NEGOCIERI APROAPE GATA
SUSPECTUL E ARESTAT
AVION DOBORÂT ÎN MARE
LARA NU VREA LA SENAT
SUA NU ÎNCHIDE GUVERNUL
ÎNCEP CONSULTĂRILE

S-au făcut teste în condiții care le reproduc pe cele care ne afectează inima. S-a constatat astfel că mini-inimile expuse afecțiunilor diabetice au dezvoltat anomalii ale inimii precum cele ale fetușilor umani și ale nou-născuților cu cardiomiopatie diabetică, sau că anomaliile de dezvoltare ale inimii legate de diabet sunt probabil cauzate de un dezechilibru al acizilor grași omega-3, iar suplimentarea alimentară cu acizi grași omega-3 ar putea restabili parțial acest dezechilibru și ar putea preveni defectele cardiace congenitale induse de diabet.

Testarea medicamentelor pe organoizi inimii umane permite cercetătorilor să exploreze și să prezică mai bine efectele nocive potențiale în timpul sarcinii. Aceste descoperiri oferă date care pot ajuta la actualizarea ghidurilor clinice privind utilizarea medicamentelor.

Citește și