• Persoanele cu mirosuri corporale similare sunt într-adevăr mai predispuse să devină prieteni, potrivit cercetătorilor israelieni.
  • Oamenii de știință au descoperit, de asemenea, că perechile de prieteni consacrați pot mirosi mai asemănător decât perechile de necunoscuți la întâmplare.
  • Iar cercetătorii au descoperit că un nas electronic care cartografiază similitudinile olfactive ar putea prezice ce perechi de străini vor sfârși prin a lega prietenii în timpul interacțiunilor sociale.

Nasul știe când vine vorba de adulmecarea prietenilor de același sex, sugerează o nouă cercetare.

Studiul, publicat vineri în revista Science Advances, a testat ipoteza că mirosul corporal contribuie la crearea de legături între perechile de persoane de același sex, non-romantice, scrie UPI. Concluzia? Persoanele cu mirosuri corporale similare sunt într-adevăr mai predispuse să devină prieteni, potrivit cercetătorilor israelieni.

Esența este că oamenii care se „potrivesc” unul cu celălalt au mirosuri corporale similare”, a declarat pentru UPI Inbal Ravreby, doctorand în cadrul departamentului de știință a creierului din cadrul Institutului de Științe Weizmann din Rehovot. Ea este autorul principal al studiului.

Recomandări

CEARTĂ PE VILELE RAAPPS
SCHIMBĂ BANCA LA ȘCOALĂ
EMILY IN LONDON?
SHEERAN CÂȘTIGĂ
CONTINUĂ VACCINAREA
CE NU ȘTII NU TE DOARE

Oamenii de știință au descoperit, de asemenea, că perechile de prieteni consacrați pot mirosi mai asemănător decât perechile de necunoscuți la întâmplare.

Participanții și-au „donat” mirosul

Iar cercetătorii au descoperit că un nas electronic care cartografiază similitudinile olfactive ar putea prezice ce perechi de străini vor sfârși prin a lega prietenii în timpul interacțiunilor sociale.

Cercetătorii au declarat că au petrecut șase luni folosind rețelele de socializare pentru a găsi 20 de prieteni de același sex, non-romantici, care și-au descris reciproc întâlnirea inițială ca fiind un „click” – ceea ce înseamnă că „un sentiment puternic de legătură s-a format aproape instantaneu între ei”.

Participanții au „donat apoi mirosul corporal folosind un protocol strict de donare a mirosului corporal”, se arată în lucrarea de cercetare.

Oamenii de știință au observat evaluările obiective obținute de la un „nas electronic” convergent cu evaluările subiective de la 24 de „mirositori” umani pentru a sugera că „prietenii-click” miros mai asemănător unul cu celălalt decât perechile de oameni aleatorii.

Ravreby a spus că nasul electronic este „un dispozitiv analitic alcătuit din senzori care oferă o reprezentare a mirosului”.

Un nas electronic își prezice prieteniile

Ulterior, cercetătorii au declarat că au descoperit că pot folosi nasul electronic pentru a prezice ce străini vor forma ulterior interacțiuni mai bune în pereche.

Oamenii de știință au recrutat persoane complet necunoscute, „le-au mirosit cu un nas electronic și i-au implicat în interacțiuni nonverbale în diade [perechi] de același sex”.

Ravreby a declarat că rezultatele cercetării „sugerează că similaritatea mirosului corporal influențează tendința noastră de a ne apropia sau de a evita pe cineva. În consecință, pierderea mirosului poate însemna și pierderea unor informații sociale importante care ne influențează comportamentul social”.

Ravreby a spus că sunt planificate cercetări suplimentare pe această temă.

Următorul pas este de a manipula mirosul corporal al oamenilor și de a examina mecanismul care stă la baza acestuia”, a spus ea.