• Oamenii de știință au folosit un model 3D al craniului lui Ramses al II-lea pentru a-i reconstrui trăsăturile.
  • Apoi au inversat procesul de îmbătrânire, pentru a dezvălui chipul său la apogeul puterilor sale.
  • Rezultatul este prima „reconstrucție facială științifică” a faraonului, bazată pe o scanare CT a craniului său real.

Chipul „frumos” al celui mai puternic faraon al Egiptului antic, Ramses al II-lea, poate fi văzut pentru prima dată după 3.200 de ani, grație unei noi reconstituiri științifice. Oamenii de știință din Egipt și Anglia au colaborat pentru a surprinde chipul regelui în momentul morții sale, folosind un model 3D al craniului său pentru a-i reconstrui trăsăturile.

Apoi au inversat procesul de îmbătrânire, dând timpul înapoi cu aproape o jumătate de secol pentru a-i dezvălui chipul la apogeul puterilor sale. Rezultatul este prima „reconstrucție facială științifică” a faraonului, bazată pe o scanare CT a craniului său real. Sahar Saleem de la Universitatea din Cairo, care a creat modelul 3D al craniului, a declarat că rezultatul a scos la iveală un conducător „foarte frumos”.

Ea a declarat: „Imaginația mea despre chipul lui Ramses al II-lea a fost influențată de chipul mumiei sale. Cu toate acestea, reconstrucția facială a ajutat la punerea unui chip viu pe mumie. Am constatat că fața reconstruită este o persoană egipteană foarte frumoasă, cu trăsături faciale caracteristice lui Ramses al II-lea – nasul pronunțat și maxilarul puternic.”

Recomandări

SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
GOSLING ÎȘI FACE COMPANIE DE PRODUCȚIE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT
JILL BIDEN A SCRIS O CARTE PENTRU COPII

Caroline Wilkinson, director al Laboratorului Face Lab at Liverpool John Moores University, care a reconstruit chipul faraonului, a descris procesul științific.

„Luăm modelul tomografiei computerizate (CT) al craniului, care ne oferă forma 3D a craniului pe care o putem introduce în sistemul nostru informatic. Apoi avem o bază de date cu anatomia facială premodelată pe care o importăm și apoi o modificăm pentru a se potrivi craniului. Deci, practic, construim fața, de la suprafața craniului la suprafața feței, trecând prin structura musculară și straturile de grăsime și, în cele din urmă, prin stratul de piele.”


Ea a continuat: „Cu toții avem mai mult sau mai puțin aceiași mușchi de la aceleași origini, cu aceleași atașamente. Deoarece fiecare dintre noi are proporții și forme ușor diferite ale craniului, vom obține forme și proporții ușor diferite pentru mușchi, iar acest lucru va influența în mod direct forma feței.”

Proiectul este al doilea de acest gen supervizat recent de Sahar, după o reconstrucție științifică a feței lui Tutankhamon, realizată de sculptorul regal Christian Corbet. Pentru profesor, procesul ajută la restaurarea umanității mumiilor.

„Punerea unei fețe pe mumia regelui îl va umaniza și va crea o legătură, precum și îi va restabili moștenirea. Regele Ramses al II-lea a fost un mare războinic care a condus Egiptul timp de 66 de ani și a inițiat primul tratat din lume. Punerea unei fețe pe mumia lui Ramses al II-lea la bătrânețe, dar și a unei versiuni mai tinere, reamintește lumii statutul său legendar.”

Reconstituirea chipului unui faraon mort de mult timp nu este însă lipsită de provocări. De exemplu, craniul singur nu poate dezvălui toate aspectele înfățișării unei persoane. Dr. Wilkinson a declarat: „Cred că ceea ce este dificil pentru noi este ceea ce se întâmplă după formă; deci toate informațiile despre culoarea pielii, pete, riduri, culoarea părului și a ochilor. În acest caz, am primit sugestii de la Sahar și de la echipa sa cu privire la cea mai probabilă culoare a ochilor, a părului și a pielii. Am primit, de asemenea, informații despre ceea ce se știa despre el în ceea ce privește textele scrise despre el, iar apoi avem, de asemenea, țesuturile moi conservate ale feței sale mumificate cu care să lucrăm”.

Procesul a fost testat, de asemenea, folosind subiecți vii, permițând compararea unei reconstrucții bazate pe date de scanare CT cu cea reală. Dr. Wilkinson a continuat: „Așadar, știm că aproximativ 70% din suprafața unei reconstrucții faciale are o eroare de mai puțin de 2 mm în ceea ce privește forma. Deci suntem destul de buni; suntem destul de încrezători în ceea ce privește prezicerea formei din detaliile scheletului.”

Profesorul Saleem a adăugat: „Aceasta este singura reconstrucție facială științifică a lui Ramses al II-lea bazată pe scanarea CT a mumiei sale reale. Încercările anterioare au fost neștiințifice și în mare parte artistice, bazate pe fața mumiei sale”. Reconstituirea a debutat într-un documentar francez, L’Egypte, une passion française, difuzat de canalul France 3.