Cometa Tsuchinshan-Atlas vă fi vizibilă cu ochiul liber în weekend. A trecut pe lângă Pământ acum 80.000 de ani

Trecerea unei comete este un eveniment rar, cu atât mai mult când poate fi observată cu ochiul liber. Descoperită în februarie 2023, cometa Tsuchinshan-Atlas traversează în prezent sistemul nostru solar intern, urmând un traseu care ar trebui să o apropie cel mai mult de Soare în acest weekend, oferind un spectacol vizibil cu un simplu binoclu sau chiar cu ochiul liber.

A trecut pe lângă Pământ acum 80.000 de ani

Acest mic corp stâncos și înghețat cu nume barbar, a cărui dimensiune exactă nu este cunoscută încă, are o orbită de lungă perioadă. Ultimul său pasaj în apropierea stelei noastre datează de aproximativ 80.000 de ani, conform calculelor astronomilor. Istoria nu spune dacă oamenii de Neanderthal care au populat continentul european la acea vreme au asistat la ultima sa vizită.

Cum poți identifica cometa

C/2023 A3, denumirea sa științifică, a ajuns la periheliu, cel mai apropiat punct de Soare. Când cometele se apropie de steaua noastră, gheața conținută în miezul lor se sublimează și eliberează o dâră lungă de praf care reflectă lumina Soarelui.

Este această coada strălucitoare pe care o putem observa de pe Pământ. La latitudinile noastre ar trebui să se poată vedea pe cer cu o oră înainte de răsărit în următoarele dimineți, până luni, 30 septembrie. Imaginea ei luminoasă va apărea la câteva grade deasupra orizontului la est-sud-est.

Diminețile de 29 și 30 septembrie vor oferi cele mai bune condiții pentru observarea ei, deoarece strălucirea Lunii va fi mai puțin intensă. Luminozitatea cometei rămâne un mister, deși unii astronomi prevăd că ar putea fi la fel de strălucitoare ca cele mai strălucitoare 20 de stele de pe cerul nopții.
Dacă trecerea cometei Tsuchinshan-Atlas poate fi observată la periferia marilor orașe, idealul este să mergeți într-o zonă ferită de poluarea luminoasă cu orizont senin.

Când va mai fi Tsuchinshan-Atlas vizibilă

După 30 septembrie, steaua cu coada se va pierde în strălucirea Soarelui, înainte de a reapărea pe cerul nopții în apropierea orizontului vestic în jurul datei de 12 octombrie. În acea zi, cometa Tsuchinshan-Atlas se va afla în cel mai apropiat punct de Pământ, la doar 70 de milioane de kilometri de noi, și ar putea fi posibil să o observăm din nou, pentru ultima dată. Cel puțin în aceasta viață, oricât de relativ ar fi timpul lui Einstein.

Exit mobile version