• Mai multe creaturi bizare de pe fundul mărilor au fost descoperite recent în apropierea unor vulcani subacvatici într-o zonă îndepărtată din Oceanul Indian.
  • Aceștia au fost găsiți în timpul unei expediții în îndepărtatul parc marin al Insulelor Cocos (Keeling) din Australia.
  • Echipa, care a colectat mostre de la peste 5 km adâncime, a cercetat viețuitoare de mare adâncime necunoscute până acum.

Mai multe creaturi bizare de pe fundul mărilor au fost descoperite recent în apropierea unor vulcani subacvatici într-o zonă îndepărtată din Oceanul Indian. Oamenii de știință de la Museums Victoria Research Institute din Australia au fost șocați să găsească pești asemănători cu liliecii, anghile oarbe și pești șopârlă cu rânduri de dinți ascuțiți ca briciul.

Aceștia au fost găsiți în timpul unei expediții în îndepărtatul parc marin al Insulelor Cocos (Keeling) din Australia, o zonă de 467.054 de kilometri pătrați (290.213 mile pătrate), situată la aproximativ 2.750 km nord-vest de Perth, în vestul Australiei. Cei doi atoli de corali ai teritoriului cuprind 27 de insule mici, cu plaje de nisip alb, palmieri și lagune.

Echipa, care a colectat mostre de la peste 5 km adâncime, a cercetat viețuitoare de mare adâncime necunoscute până acum, inclusiv o anghilă oarbă cu piele gelatinoasă care dă naștere unor pui vii. Cercetătorii au fost fascinați de ochii slab dezvoltați ai creaturii care a fost găsită la peste cinci kilometri adâncime.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

De asemenea, au descoperit un pește-șopârlă Highfin, care are ovare și testicule simultan. A fost descoperit un pește plat ai cărui ochi se află pe o parte a capului pentru a-și păstra vederea în timp ce se află pe fundul mării, pești liliac de mare adâncime care își folosesc aripioarele asemănătoare unor brațe pentru a se târî pe fundul oceanului. Peștele Viperă al lui Sloane, cu o dâră lungă de lumini de-a lungul burții, a ieșit, de asemenea, în evidență printre descoperiri.

Peștii sunt cei care se remarcă în modă în adâncuri”, a declarat pentru Live Science Tim O’Hara, cercetător șef al expediției de la Museums Victoria Research Institute. Acestea vin în toate formele și mărimile, cu organe luminoase, momeli, trunchiuri de trepied modificate sau apendice de camuflaj și ochi uriași (sau lipsă). Fiecare specie s-a adaptat superb la mediile extreme din adâncuri.”

El a adăugat: Am descoperit un număr uimitor de specii potențial noi care trăiesc în acest parc marin îndepărtat.” De asemenea, echipa a produs imagini tridimensionale detaliate ale muntelui masiv de sub insule, o altă premieră.

Este cu adevărat o onoare să vedem, pentru prima dată, aceste caracteristici uimitoare dezvăluite din adâncuri”, a declarat Nelson Kuna, unul dintre cei doi inspectori hidrografici de la bord.