• Clipurile video postate de mulțimea de oameni pe TikTok și Twitter oferă o perspectivă fără precedent asupra pregătirilor militare în timp real.
  • Cel mai adesea, clipurile oferă adesea o avertizare mai rapidă a mișcărilor militare ale Rusiei decât pot oferi avertismentele guvernamentale.
  • Multe dintre aceste videoclipuri provin de la cetățeni obișnuiți care postează pe TikTok și Twitter.

Clipurile video postate de mulțimea de oameni pe TikTok și Twitter oferă o perspectivă fără precedent asupra pregătirilor militare în timp real deoarece acestea oferă adesea o avertizare mai rapidă a mișcărilor militare ale Rusiei decât pot oferi avertismentele guvernamentale.

Rob Lee, un expert în politica de apărare rusă de la Departamentul de Studii de Război de la Kings College, a declarat pe Twitter că „majoritatea schimbărilor în poziția militară rusă în apropierea Ucrainei au fost observabile public pe rețelele de socializare înainte de a fi confirmate de oficialii guvernamentali americani”, menționând un caz în care experții în informații de pe rețelele de socializare au observat că unele artilerii cu rază lungă de acțiune și lansatoare de rachete au fost mutate în poziție de atac cu mai mult de o săptămână înainte ca oficialii americani să dea același avertisment.

Luate împreună, observarea continuă a acestor evoluții poate, de asemenea, să inducă un sentiment de panică cu privire la puterea militară copleșitoare a Rusiei, care poate juca în campania președintelui Vladimir Putin de a intimida Ucraina în timp ce se pregătește pentru o potențială invazie.

Recomandări

DATORIA PUBLICĂ A ROMÂNIEI CREȘTE
TRUMP RISCĂ NOI SANCȚIUNI
SADIQ KHAN CANDIDEAZĂ LA MANDATUL 3
JOE BIDEN DECLASIFICĂ MARIJUANA
RAZBOIUL PENTRU A.I. A ÎNCEPUT
FT: UE ARE TIMP, SUA AU BANI

Multe dintre aceste videoclipuri provin de la cetățeni obișnuiți care postează pe TikTok și Twitter despre observarea unor tancuri care se deplasează de-a lungul unei autostrăzi sau a unor trenuri pline de echipament militar care trec pe lângă ele.

Unele videoclipuri au fost postate, de asemenea, de soldați ruși sau de familiile și prietenii acestora. La începutul lunii ianuarie, comentatorii de pe TikTok au afirmat că soții sau frații lor au plecat de la „antrenamente” în Belarus, cu câteva săptămâni înainte de anunțarea exercițiilor militare comune ruso-belaruse, potrivit unui raport al RadioFreeEurope.