• Realitatea este că noi simțim că timpul trece din ce în ce mai repede tocmai pentru că înaintăm în vârstă.
  • Adrian Bejan scrie în cartea sa „Timp și frumusețe. De ce timpul zboară și frumusețea rămâne” fix despre aceste procese care ne fac să simțim că viața trece pe lângă noi.
  • Rămâne desigur și binecunoscuta practică de „mindfulness”, foarte importantă de cultivat.

Ți s-a părut cumva că 2024 a trecut pe lângă tine? Un studiu recent al Universității John Moores din Marea Britanie arată că din ce în ce mai mulți oameni simt că sărbătorile parcă vin mai repede în fiecare an.

Realitatea este că, și este dovedit științific acest fapt, noi simțim că timpul trece din ce în ce mai repede tocmai pentru că înaintăm în vârstă. Adrian Bejan scrie în cartea sa „Timp și frumusețe. De ce timpul zboară și frumusețea rămâne” fix despre aceste procese care ne fac să simțim că viața trece pe lângă noi.

Creierul nostru este antrenat să rețină și să asimileze experiențele noi. Cu cât acumulăm mai multe și le înmagazinăm, cu atât ne este mai ușor să trecem prin experiențe – și astfel timpul devine mult mai elastic. Șansa ca să ai parte de momente de referință este exponențial mai mare când ești mai tânăr- și sigur, ai și mai puține pe care ți le poți aminti. Opusul se întâmplă cu cât devenim mai maturi apare desigur și rutina, familiaritatea cu care ne obișnuim și care vine cu greutate să o schimbăm.

Recomandări

CUM ARATĂ VIITORUL SIRIEI?
UNDE A DISPĂRUT FICO
D. DAVID: MANUALE INSUFICIENTE
ZELE VEDE O ȘANSĂ ÎN TRUMP
MELONI: MUSK E GENIU
TRUMP VREA DRAPELELE SUS

Ce putem face ca să ne bucurăm mai mult de timpul pe care îl avem?

Soluția de a „încetini timpul”, așa cum o prezintă și profesorul Bejan, este să încercăm să ne formăm cât mai multe amintiri noi. Aceasta poate părea un lucru dificil, însă adesea secretul se poate regăsi în gesturi mărunte care să redefinească rutina – să luăm o rută alternativă pe drumul spre muncă, să ne schimbăm dieta, să încercăm să ascultăm muzică diferită față de cea care ne place în mod normal.

Rămâne desigur și binecunoscuta practică de „mindfulness”, foarte importantă de cultivat. Să încercăm pe cât de des să luăm câteva momente să ne observăm pe noi și mediul din jurul nostru fără să încercăm să facem judecăți de valoare. Doar așa putem să rămânem conectați la ceea ce contează și singurul lucru care există în fapt- anume prezentul.

Citește și