- Descoperirile antice sunt întotdeauna incredibil de interesante, mai ales atunci când este vorba de morminte întregi pline de artefacte rare.
- Istoria „prinde viață” atunci când arheologii descoperă înăuntru și o mumie.
- Acesta este cazul descoperirii mormântului lui Xin Zui, cunoscută sub numele de Doamna Dai, o nobilă chineză și soția lui Li Chang, marchiz de Dai și conducător al regatului Changsha în timpul dinastiei Han din China antică.
O descoperire antică este întotdeauna incredibil de interesantă, mai ales atunci când este vorba de morminte întregi pline de artefacte rare.
Istoria „prinde viață” atunci când arheologii descoperă înăuntru și o mumie.
Acesta este cazul descoperirii mormântului lui Xin Zui, cunoscută sub numele de Doamna Dai, o nobilă chineză și soția lui Li Chang, marchiz de Dai și conducător al regatului Changsha în timpul dinastiei Han din China antică.
Trupul ei a fost găsit într-una dintre cele mai bine conservate stări de mumificare descoperite vreodată în istorie.
Descoperire antică: Cine este Doamna Dai și cum a trăit?
Descoperirea unei mumii într-o astfel de stare este remarcabilă și ne spune multe despre trecutul civilizației noastre. Cu toate acestea, arheologii au avut nevoie de mai mult decât de trupul ei mumificat pentru a face o imagine completă a vieții acestei femei. Din fericire, mormântul ei i-a ajutat să afle și cine era Doamna Dai.
Nobila chinezoaică a trăit în urmă cu aproximativ 2.200 de ani. Sau, altfel spus, mumia ei a fost păstrată timp de peste 2 milenii. Doamna a murit între 178 și 145 î.Hr. la vârsta de 50-52 de ani.
În 1971, muncitorii care săpau în apropierea unui adăpost antiaerian au dat întâmplător peste mormânt, nu departe de orașul chinez Changsha. Descoperirea remarcabilă i-a ajutat pe arheologi să reconstruiască o viziune detaliată a alimentației, a practicilor agricole, a metodelor de vânătoare, domesticirii animalelor, producției și preparării alimentelor, a cultivării pe bază de rețete, precum și o perspectivă la nivel structural asupra dezvoltării uneia dintre cele mai mari culturi ale lumii.
În interiorul mormântului și în jurul mumiei, arheologii au găsit haine de mătase brodate, mănuși rafinate, mirodenii, flori, bețișoare parfumate, cutii de cosmetice, instrumente muzicale și cărți, precum și tablete de sănătate. Devine clar că doamna zilei ducea un stil de viață luxos pe care dorea să îl ia cu ea în viața de Apoi.
Ceea ce i-a uimit însă pe arheologi a fost starea în care au fost găsite rămășițele ei. Cadavrul era atât de bine conservat încât părea a fi al cuiva care murise de curând. A devenit și mai ciudat după ce exhumarea a arătat că pielea nobilei chinezoaice era încă moale și suplă, articulațiile sale erau flexibile și chiar și firele de păr din nas și genele erau intacte. Semințe de pepene nedigerate au fost găsite în esofag, stomac și intestine.
Cea mai uimitoare a fost descoperirea că, la 2200 de ani de la moartea ei, în venele Doamnei Zilei încă mai curgea sânge. Oamenii de știință au reușit chiar să determine că grupa ei de sânge era A+.
Starea rămășițelor se datorează, după toate probabilitățile, unei mumificări remarcabile. Doamna Dai a fost găsită îngropată la aproximativ 13 metri sub pământ, în patru sarcofage suprapuse ca o matrioșka. A fost înfășurată strâns în 20 de straturi de mătase și scufundată în 80 de litri de un lichid necunoscut care conținea acid și magneziu. Sarcofagele erau împachetate cu cărbune care absorbea umezeala și totul era sigilat cu argilă pentru a proteja mumia de pătrunderea oxigenului și a bacteriilor.
Bogată, dar bolnavă
O autopsie detaliată efectuată asupra mumiei a dezvăluit că Doamna Dai suferea de o serie de probleme de sănătate care au dus la moartea ei timpurie.
A dus un stil de viață luxos care a dus la obezitate. Se pare că îi plăcea să se ospăteze, dar combinația dintre acest lucru și lipsa ei de activitate fizică i-a provocat tromboză coronariană și ateroscleroză. În cele din urmă a murit în urma unui atac de cord coronarian, în timp ce suferea de diabet, hipertensiune arterială, colesterol ridicat, boli de ficat și calculi biliari.
În mormântul nobilei doamne a fost găsit un desen funerar care o înfățișează cu un baston. Acest lucru i-a determinat pe specialiști să caute cauza și au descoperit că Doamna Dai avea un disc fuzionat la nivelul coloanei vertebrale, ceea ce i-a provocat dureri puternice de spate.
Din păcate, după ce a fost scoasă din sarcofage, starea mumiei a început să se deterioreze rapid din cauza expunerii la oxigen. Astăzi, Doamna Dai este păstrată în Muzeul Provincial Hunan.