- Astronomii au folosit mai multe telescoape NASA pentru a observa acest fenomen rar.
- Descoperirea rezolvă două mistere cosmice care au derutat astronomii ani de zile.
- Materialul stelar rămas formează un disc de acreție în jurul găurii negre, emițând radiații electromagnetice.
- Discul de resturi s-a extins și a intersectat orbita unei alte stele sau găuri negre mici.
- Oamenii de știință folosesc TDE-urile pentru a studia găurile negre altfel invizibile.
Astronomii au observat o gaură neagră supermasivă sfâșiind o stea și folosind energia stelară pentru a „lovi” o altă stea, conform The Independent.
Advertisment
Descoperirea, făcută de o echipă internațională de astrofizicieni condusă de Universitatea Queens din Belfast, a pus în legătură două mistere cosmice care au derutat oamenii de știință ani de zile.
Implicații științifice
Primul mister se referă la ceea ce se numește „tidal disruption events” (TDE), în care un obiect se apropie prea mult de o gaură neagră și este sfâșiat într-o singură explozie de lumină.
Recomandări
Al doilea se referă la „erupțiile cvasi-periodice” (QPE), în care au fost detectate sclipiri luminoase din centrul galaxiilor sub formă de raze X, despre care astronomii presupuneau că sunt legate de găurile negre supermasive, dar nu știau sigur cum.
„Au existat speculații febrile conform cărora aceste fenomene erau conectate, iar acum am descoperit dovada că sunt”, a declarat Dheeraj Pasham de la Massachusetts Institute of Technology.
„Este ca și cum am obține un doi pentru un cosmic în ceea ce privește rezolvarea misterelor”.
Echipa a folosit date de la Observatorul de raze X Chandra al NASA, de la telescopul spațial Hubble și de la Nicer (Neutron Star Interior Composition Explorer) al NASA pentru a observa că rămășițele unei stele distruse de o gaură neagră au continuat să circule într-un „cimitir stelar” în formă de disc.
După câțiva ani, discul de rămășițe s-a extins până la punctul în care s-a ciocnit în mod repetat cu o stea din apropiere care, altfel, ar fi fost la adăpost de gaura neagră.
De fiecare dată când steaua trecea prin disc, producea explozii spectaculoase de gaze și raze X. Acest lucru a demonstrat că TDE-urile erau legate de QPE-uri.
„Acesta este un mare progres în înțelegerea noastră cu privire la originea acestor erupții regulate”, a declarat Andrew Mummery de la Universitatea Oxford.
„Acum ne dăm seama că trebuie să așteptăm câțiva ani pentru ca erupțiile să „pornească” după ce o stea a fost sfâșiată, deoarece este nevoie de ceva timp pentru ca discul să se răspândească suficient de departe pentru a întâlni o altă stea.”
Descoperirea a fost detaliată într-un studiu intitulat „Quasi-periodic X-ray eruptions years after a nearby tidal disruption event”, care a fost publicat miercuri în revista Nature, scrie The Independent.
Citește și
- (P) Frigider sau combină frigorifică: Ce alegere este mai potrivită pentru tine?
- Generațiile tinere aleg lăbuțe în loc de bebeluși. Cum a ajuns animalul de companie vedeta casei
- Procurorii DNA vor solicita ridicarea imunității lui Nelu Tătaru pentru percheziții. Fostul ministru este cercetat pentru luare de mită în 57 de acte material
Partenerii noștri