• Peștele zână cu voal roz (Cirrhilabrus finifenmaa) este una dintre numeroasele specii pe care oamenii de știință le-au descoperit în zona mezofotică.
  • Peștele zână cu coadă de trandafir a fost numit în 2022: finifenmaa, care înseamnă trandafir în limba locală Dhivehi.
  • Ei încep viața ca femele și se maturizează în masculi, devenind considerabil mai colorați.

În Maldive, la o adâncime cuprinsă între 40 și 70 de metri sub Oceanul Indian, există grupuri de pești viu colorați, lungi cât un deget, care nu se aventurează niciodată spre recifele de corali de la suprafață.

Peștele zână cu voal roz (Cirrhilabrus finifenmaa) este una dintre numeroasele specii pe care oamenii de știință care fac scufundări la mare adâncime le-au descoperit în zona mezofotică (sau crepusculară), care se află între adâncurile luminate de soare și oceanul întunecat și adânc. Aceasta se întinde la aproximativ 150 de metri adâncime și conține propriul amestec distinct de specii.

Zona mezofotică este una dintre cele mai puțin explorate regiuni ale recifurilor de corali”, spune Yi-Kai Tea, cercetător postdoctoral la Institutul de Cercetare al Muzeului Australian din Sydney, prin e-mail de pe o navă de cercetare din Oceanul Indian. În general, această zonă este situată la o adâncime dificilă – nu este suficient de adâncă pentru a fi cercetată cu submarinele, este prea complexă pentru a fi traulată și dragată și prea adâncă pentru a se scufunda cu tehnicile tradiționale de scufundare”.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
OFICIAL, AVEM O NOUĂ STAȚIUNE
AI ACEEAȘI RUTINĂ LA JOB?
ZELENSKI RĂSUFLĂ UȘURAT
CÎRSTOIU: MANDATUL MEU E PE MASA COALIȚIEI
CE SCOP ARE ISRAELUL

Pentru a fotografia și colecta specimene din zona mezofotică, oamenii de știință folosesc un echipament specializat de scufundare care recirculă aerul expirat, în loc să sufle bule direct în apă, așa cum fac scafandrii obișnuiți. Controlând cu atenție amestecul de gaze, eliminând excesul de dioxid de carbon și adăugând mai mult oxigen, după cum este necesar, scafandrii cu aparate de rebreather își pot extinde scufundările până la 100 de metri.


Aceștia trebuie să scoată mai multe butelii mari de gaz și să petreacă ore întregi urcând încet pentru a se decomprima în siguranță de la aceste adâncimi mari, dar în acest fel pot întâlni specii necunoscute până acum de știință în această regiune puțin cunoscută.

Peștele zână cu coadă de trandafir a fost numit în 2022: finifenmaa, care înseamnă trandafir în limba locală Dhivehi – un dublu semn de salut pentru acest pește colorat și pentru floarea națională din Maldive, trandafirul roz, care poartă același nume de specie. Unul dintre oamenii de știință implicați în găsirea și numirea noului pește este Ahmed Najeeb de la Institutul de Cercetare Marină din Maldive. Este pentru prima dată când un cercetător din Maldive descrie o nouă specie originară din regiune, spune Tea.

La fel ca alte specii de pești, specia cu voaluri trandafirii își schimbă aspectul și sexul pe măsură ce îmbătrânesc. Ei încep viața ca femele și se maturizează în masculi, devenind considerabil mai colorați. Masculii se împodobesc în culori uimitoare în timpul sezonului de împerechere, probabil pentru a impresiona femelele.

Descoperirea a făcut parte din inițiativa Hope for Reefs (Speranță pentru recife) a Academiei de Științe din California, care are ca scop o mai bună înțelegere și protecție a recifelor de corali din lume, concentrându-se pe recifele mezofotice.

În 2019, Tea a numit a descoperit un alt pește în zona mezofotică din largul coastelor Zanzibarului, Tanzania. Zânele Vibranium (Cirrhilabrus wakanda) au solzi de un violet viu și, pe măsură ce femelele se transformă în masculi, capetele lor devin de culoarea galben.

Numele aduce un omagiu supereroului din benzile desenate Black Panther și țării sale natale, Wakanda. La fel ca și națiunea fictivă Wakanda …, acest crap a ocolit știința, deoarece trăiește în recife obscure și îndepărtate, la mare adâncime, sub suprafață”, spune Tea. Vibraniul este un metal rar fictiv împletit în costumul lui Black Panther. Culorile și modelele ne-au amintit, de asemenea, de hainele folosite de wakandezi în film”, spune el.

În Maldive, culorile frumoase ale peștelui cu voaluri trandafirii s-au dovedit irezistibile și sunt deja colectați din mediul sălbatic pentru comerțul cu acvarii ornamentale, deși în prezent rămân în număr mare. Din câte știm, nu sunt în pericol major”, spune Tea.