• Cantităţi semnificative de apă au fost găsite în uriaşul canion Valles Marineris de pe Marte.
  • Zona bogată în apă este aproximativ de mărimea Olandei și se suprapune cu văile adânci ale Candor Chaos.
  • În 2022, roverul european Rosalind Franklin şi platforma de suprafaţă rusă Kazachok vor fi lansate şi se aşteaptă ca acestea să aterizeze pe Marte în 2023.

Cantităţi semnificative de apă au fost găsite în uriaşul canion Valles Marineris de pe Marte. Apa se află sub suprafaţa sistemului de canioane şi a fost detectată de instrumentul FREND, sau Fine Resolution Epithermal Neutron Detector (detector de neutroni epitermici cu rezoluţie fină) al orbitalului. Acest instrument este capabil să cartografieze hidrogenul din ultimul metru de sol marţian, potrivit CNN.

Cea mai mare cantitate de apă de pe Marte este localizată în regiunile polare ale planetei unde este sub formă de gheaţă. Valles Marineris se află chiar la sud de ecuatorul planetei, unde temperaturile nu sunt de obicei suficient de scăzute pentru ca gheaţa să se păstreze.

FREND a dezvăluit o zonă cu o cantitate neobişnuit de mare de hidrogen în sistemul de canioane Valles Marineris:

Recomandări

FII BOGAT ÎN ROMÂNIA
ZIUA INTERNAȚIONALĂ A STRIGĂTULUI
CHETĂ PENTRU SPORTIVII ROMÂNI
BLIKEN AJUNGE ÎN CHINA
C.E. INVESTIGHEAZĂ CHINA
CE ESTE DUREREA CRONICĂ

„Cu ajutorul TGO putem privi până la un metru sub acest strat de praf și să vedem ce se întâmplă de fapt sub suprafața lui Marte și, mai important, să localizăm „oaze” bogate în apă care nu au putut fi detectate cu instrumentele anterioare.”, a declarat într-un comunicat autorul studiului, Igor Mitrofanov.

Ce au în plan cercetătorii pentru anul viitor?

Zona bogată în apă este aproximativ de mărimea Olandei și se suprapune cu văile adânci ale Candor Chaos, parte a sistemului de canioane care este promițător în căutarea apei pe Marte.

„Această descoperire este un prim pas uimitor, dar avem nevoie de mai multe observaţii pentru a şti cu siguranţă cu ce formă de apă avem de-a face”, a declarat într-un comunicat coautorul studiului, Håkan Svedhem, fost cercetător de proiect pentru sonda orbitală.

Misiunile viitoare pe Marte vor ateriza la latitudini mai mici. Această descoperire din Valles Marineris evidenţiază un loc intrigant pentru o potenţială explorare umană în anii următori, mai ales pentru că această apă ar fi mult mai accesibilă decât alte surse de apă subterane descoperite anterior.

În 2022, roverul european Rosalind Franklin şi platforma de suprafaţă rusă Kazachok vor fi lansate şi se aşteaptă ca acestea să aterizeze pe Marte în 2023.