• Rămășițele unui „vampir” din secolul al XVII-lea, descoperite cu secera la gât și cu un lacăt la picior.
  • Rămășițele femeii au fost descoperite de arheologi în timpul unor săpături într-un cimitir din secolul al XVII-lea din satul Pien din Polonia.
  • Se pare ca aceasta a fost țintuită la pământ cu o seceră peste gât pentru a nu se mai întoarce din morți au fost găsite în Polonia.

Rămășițele femeii au fost descoperite de arheologi în timpul unor săpături într-un cimitir din secolul al XVII-lea din satul Pien din Polonia.

Ea a fost găsită cu o seceră pe gât și cu un lacăt la degetul de la picior pentru a „împiedica întoarcerea din morți”. Cercetătorii au descoperit că femeia avea o căciulă de mătase pe cap – indicând un statut social ridicat – și un dinte proeminent.

Liderul echipei, profesorul Dariusz Poliński de la Universitatea Nicholas Copernicus din Torun, a declarat că forma de înmormântare era neobișnuită.

Recomandări

OFICIAL ÎN SCHENGEN
CE CÂȘTIGI LA GALA ZF?
PUTIN TESTEAZĂ ORȘENIK
BIDEN RESPINGE ICC
MANDAT PENTRU BIBI
VREMEA REA ÎNCHIDE A1

El a declarat pentru Daily Mail: „Printre modalitățile de protecție împotriva întoarcerii morților se numără tăierea capului sau a picioarelor, plasarea decedatului cu fața în jos pentru a mușca din pământ, arderea lor și zdrobirea lor cu o piatră.

„Secera nu a fost așezată orizontal, pe gât în așa fel încât, dacă decedatul ar fi încercat să se ridice, cel mai probabil capul ar fi fost tăiat sau rănit”.

Degetul mare de la piciorul stâng, încuiat cu lacăt, a întărit teoria conform căreia ea era considerată vampir în momentul morții și probabil simboliza „imposibilitatea de a se întoarce”.

Locuitorii din Europa de Est au început să se teamă de vampiri în secolul al XI-lea – crezând că oamenii care au murit își croiau drum cu ghearele afară din morminte. Iar în secolul al XVII-lea, practicile neobișnuite de înmormântare au devenit obișnuite în Polonia, după o aparentă „epidemie” de vampiri.

Poliński a spus că presupușii vampiri au fost executați violent în toată Europa de Est la acea vreme. Oamenii care mureau în mod prematur – de exemplu prin sinucidere – erau adesea suspectați de vampirism – iar corpurile lor erau mutilate pentru a-i împiedica să „învie din morți”.

Descoperirea a fost trimisă la Torun, unde arheologii vor efectua cercetări suplimentare.

În 2015, arheologii din satul Drewsko, aflat la 130 de mile distanță, ar fi găsit cinci schelete îngropate într-un mod similar într-un cimitir vechi de 400 de ani. Secerile au fost găsite înfipte în gâturile unui bărbat și ale unei femei, în timp ce o femeie mai în vârstă a fost descoperită cu o seceră peste șolduri.

Cercetătorii au declarat la vremea respectivă: „Atunci când erau plasate în morminte, acestea reprezentau o garanție că decedații rămâneau în morminte și, prin urmare, nu puteau face rău celor vii, dar este posibil ca ele să fi servit și pentru a-i proteja pe morți de forțele malefice.

„Conform înțelepciunii populare, secera proteja femeile în travaliu, copiii și morții împotriva spiritelor rele. De asemenea, avea un rol în ritualurile menite să contracareze magia neagră și vrăjitoria.”