Descoperirile anului 2024. Un oraș mayaș de acum 1000 de ani a fost descoperit întâmplător prin scanare laser în Mexic

Natura și ingeniozitatea umană au continuat să ne uimească și anul acesta. De la studiul enervantelor musculițe de bucătărie până la recuperarea bucăților de rachete de zeci de tone, omenirea a mai avansat puțin în lumea științei în 2024.

Problema cu rachetele, până acum, era că acestea erau compuse din mai multe părți: partea inferioară, unde erau stocate materialele de propulsie, și partea superioară, unde se aflau cabinele și instalațiile ce trebuiau să ajungă în spațiu.

Partea inferioară, care conținea materialul de propulsie, era separată de corpul rachetei pe măsură ce combustibilul din aceasta se consuma. În final, această parte a rachetei cădea în mare, ceea ce crea probleme serioase de protecție a mediului, deoarece conținea materiale foarte poluante, iar recuperarea lor presupunea costuri ridicate.

Compania lui Elon Musk a rezolvat această problemă prin amplasarea unor motoare auxiliare pe secțiunea care altădată se prăbușea în mare. Aceste motoare auxiliare redirecționau componenta rachetei către un punct de aterizare prestabilit. În plus, s-au utilizat brațe speciale care prindeau aceste bucăți de rachetă.

Astfel, componentele rachetei, mai exact partea de propulsie, au devenit reutilizabile datorită acestui sistem extrem de ingenios. Este o inovație remarcabilă.

Ce alte descoperiri importante s-au făcut anul acesta

Anul acesta a fost realizată o descoperire extrem de importantă pe un animal minuscul: banala musculiță de bucătărie. Cercetătorii au reușit să cartografieze complet creierul acesteia.

Este vorba despre 130.000 de celule și nu mai puțin de 50 de milioane de conexiuni între acestea. Această realizare le-a permis oamenilor de știință să înțeleagă mai bine modul de funcționare al creierului musculiței.

Dar de ce ne-ar interesa creierul unei musculițe? Ei bine, este un pas important în înțelegerea modului de funcționare a creierului uman.

O altă descoperire notabilă a fost făcută absolut întâmplător de un student doctorand din Statele Unite, pe nume Luke Althomas. Acesta analiza date care nici măcar nu fuseseră colectate de el, ci proveneau din scanări cu laser realizate de cercetători mexicani.

Luke Althomas a identificat în aceste scanări detalii care au scăpat specialiștilor mexicani, și anume un oraș antic, construit acum aproximativ 1000-1500 de ani. Se estimează că orașul găzduia între 30.000 și 50.000 de locuitori, având dimensiunea actualului oraș Sighetu Marmației din România.

Deși cercetările arheologice la fața locului nu au început încă, această descoperire este considerată extrem de importantă.

Exit mobile version