• Cadavrele de mlaștină sunt cadavre conservate, mumificate în mod natural într-o mlaștină.
  • Arheologii au examinat peste 1.000 de indivizi din 266 de situri din întreaga Europă.
  • Fenomenul a început în sudul Scandinaviei în jurul anului 5000 î.Hr. și s-a răspândit treptat în Europa de Nord.

Corpurile de mlaștină fascinează de zeci de ani atât oamenii de știință, cât și publicul. Cadavrele conservate – mumificate în mod natural într-o turbărie – oferă un rezumat al vieții de acum mii de ani. O nouă analiză dezvăluie că majoritatea acestor indivizi au avut un sfârșit îngrozitor” înainte de a fi aruncați intenționat în mlaștina umedă și spongioasă.

O echipă internațională de arheologi a examinat peste 1.000 de indivizi din 266 de situri din întreaga Europă. În timp ce unele cadavre din mlaștină sunt renumite pentru că sunt extrem de bine conservate – cum ar fi Omul din Lindow, care a fost găsit într-o turbărie din Cheshire – acestea reprezintă doar o mică parte din ceea ce a fost descoperit. Cercetătorii au analizat, de asemenea, scheletul din mlaștină și rămășițele parțiale de oase, piele, țesut moale și păr.

Dr. Roy van Beek, de la Universitatea Wageningen din Țările de Jos, a declarat: Mii de oameni și-au găsit sfârșitul în mlaștini, pentru a fi găsiți din nou cu mult timp mai târziu, în timpul tăierii turbei. Exemplele bine conservate spun doar o mică parte din această poveste mult mai mare.”

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Examinarea tuturor tipurilor de corpuri din mlaștină relevă faptul că acestea fac parte dintr-o tradiție milenară, adânc înrădăcinată, au spus cercetătorii. Fenomenul a început în sudul Scandinaviei, în jurul anului 5000 î.Hr. și s-a răspândit treptat în Europa de Nord. Acolo unde a putut fi determinată cauza morții, majoritatea pare să fi avut un sfârșit macabru – inclusiv sacrificii ritualice, execuții și victime ale violenței. Cauzele morții au inclus lovituri la cap, tăieri sau înjunghieri, spânzurare sau strangulare și împușcare. Sursele indică, de asemenea, că a existat un număr semnificativ de decese accidentale în mlaștini, precum și sinucideri.

Scriind în revista Antiquity, echipa a declarat: Lăsând la o parte morțile accidentale, dovezile semnificative de morți violente și numărul mare de situri folosite în mod repetat ne fac să presupunem că majoritatea descoperirilor de rămășițe umane… reflectă depuneri intenționate”, scrie Daily Mail.

Cercetătorii au descoperit, de asemenea, că au existat „puncte importante” ale cadavrelor din mlaștini – zone umede în care au fost găsite rămășițele mai multor persoane. În unele cazuri, aceste descoperiri reflectă un singur act, cum ar fi îngroparea în masă a persoanelor care au murit în luptă. Alte mlaștini au fost folosite din nou și din nou, iar rămășițele umane au fost însoțite de o gamă largă de alte obiecte, cum ar fi oase de animale, arme de bronz sau ornamente, despre care se crede că sunt ofrande rituale.

În ansamblu, noua imagine fascinantă care se conturează este cea a unui fenomen vechi, divers și complex, care spune povești multiple despre teme umane majore precum violența, religia și pierderile tragice”, a adăugat Dr. van Beek. Omul din Lindow – cel mai bine conservat cadavru de turbărie găsit în Marea Britanie – avea încă trăsături faciale distincte și chiar păr și barbă atunci când a fost dezgropat în 1984.

Examinarea rămășițelor a arătat că avea în jur de 20 de ani, o înălțime medie, era bine făcut și sănătos și a trăit în urmă cu aproximativ 2.000 de ani. Inspecțiile mai amănunțite au arătat că suferea de paraziți intestinali și că ultima sa masă a fost azimă. Printre teoriile privind modul în care a fost ucis se numără lovituri în cap, sau o posibilă înjunghiere în gât, înainte de a fi pus cu fața în jos în apele turbăriei.