• Potrivit unui nou studiu, marijuana ar putea fi capabilă să ajute la prevenirea infecţiilor provocate de SARS-CoV-2.
  • Acidul canabigerolic, sau CBGA, şi acidul canabidiolic, CBDA, acţionează prin prinderea şi distrugerea proteinelor spike ale coronavirusului.
  • Compuşii par a fi eficienţi împotriva variantelor Alpha şi Beta, nu este clar dacă sunt eficienţi împotriva celorlalte, cum ar fi Delta şi Omicron.

Acidul canabigerolic sau CBGA, dar şi acidul canabidiolic, CBDA, acţionează prin prinderea şi distrugerea proteinelor spike ale coronavirusului. Poate ajuta marijuana să prevină COVID-19? Potrivit unui nou studiu, se pare că da.

Studiul, publicat în jurnalul academic „Journal of Natural Products”, revăzută de cercetători de la Universitatea de Stat din Oregon, se concentrează în special pe compuşii din cânepă, cunoscuţi în special sub numele de cannabis sativa, informează The Jerusalem Post.

Acest tip de marijuana este folosit în multe produse diferite, cum ar fi cosmetice, alimente, loţiuni şi suplimente alimentare. Însă o pereche de acizi canabinoizi care se găsesc în cânepă ar putea fi capabili să ajute la prevenirea infecţiilor COVID-19.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Aceşti compuşi, acidul canabigerolic, sau CBGA, şi acidul canabidiolic, CBDA, acţionează prin prinderea şi distrugerea proteinelor spike ale coronavirusului. Acest lucru este important, deoarece înseamnă că au aceeaşi ţintă medicamentoasă (o moleculă esenţială pentru procesul bolii) ca şi vaccinurile şi tratamentele cu anticorpi împotriva COVID-19. Cu alte cuvinte, acest lucru blochează principala modalitate a virusului de a infecta oamenii. Compuşii care blochează procesul de infectare înseamnă că s-a demonstrat că funcţionează şi în cazul altor boli, cum ar fi HIV şi hepatita.

„Aceşti acizi canabinoizi sunt abundenţi în cânepă şi în multe extracte de cânepă”, a declarat autorul principal Richard van Breemen într-o declaraţie, citează de The Jerusalem Post.

„Acizii nu sunt substanţe controlate precum THC, ingredientul psihoactiv din marijuana, şi au un profil de siguranţă bun la om. Iar cercetarea noastră a arătat că compuşii din cânepă au fost la fel de eficienţi împotriva variantelor SARS-CoV-2”, a mai adăugat acesta. Compușii au fost identificaţi prin utilizarea unei tehnici bazate pe spectrometrie de masă pentru a căuta compuşi în vederea fabricării de medicamente care ar putea viza proteina spike a coronavirusului.

„Aceşti compuşi pot fi administraţi pe cale orală şi au un istoric îndelungat de utilizare sigură la om”, spune van Breemen. În timp ce compuşii par a fi eficienţi împotriva variantelor Alpha şi Beta, nu este clar dacă sunt eficienţi împotriva celorlalte, cum ar fi Delta şi Omicron.

Sunt necesare mai multe cercetări pentru a testa acest lucru, precum şi testarea altor compuşi, în special a unui compus derivat din lemn dulce care se leagă, de asemenea, de proteina spike.