• În Scientific Reports, oamenii de ştiinţă au anunţat că şarpele brun este responsabil pentru pagube în valoare totală de 10,3 miliarde de dolari, în parte ca urmare a răspândirii necontrolate pe mai multe insule din Pacific.
  • Pe lângă daunele ecologice, broaştele şi şerpii din cele două specii au distrus culturi agricole şi au provocat întreruperi costisitoare de energie electrică.
  • În Europa, explozia numărului de broaşte taurine americane a necesitat programe de gestionare costisitoare.

Două specii invazive au făcut pagube de peste 16 miliarde de dolari în întreaga lume, potrivit unui studiu citat de BBC.

Oamenii de ştiinţă care au contabilizat pagubele economice provocate de dăunătorii invazivi din întreaga lume au descoperit că două specii sunt responsabile pentru mai multe daune decât oricare alta. Broasca taurină americană şi şarpele de copac brun au provocat împreună daune globale de 16,3 miliarde de dolari începând cu 1986.

Pe lângă daunele ecologice, broaştele şi şerpii din cele două specii au distrus culturi agricole şi au provocat întreruperi costisitoare de energie electrică, potrivit BBC.

Recomandări

CÂND ADERĂ MOLDOVA LA UE
PRĂBUȘIREA PODULUI DIN BALTIMORE
CILLIAN MURPHY DEVINE VEGAN
GOSLING ÎȘI FACE COMPANIE DE PRODUCȚIE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT
JILL BIDEN A SCRIS O CARTE PENTRU COPII

În Scientific Reports, oamenii de ştiinţă au anunţat că şarpele brun este responsabil pentru pagube în valoare totală de 10,3 miliarde de dolari, în parte ca urmare a răspândirii necontrolate pe mai multe insule din Pacific.

În Guam, unde reptila a fost introdusă accidental de puşcaşii marini americani în secolul trecut, populaţia actuală de şerpi provoacă întreruperi masive de energie electrică, deoarece se strecoară pe firele electrice. Mai mult de două milioane de şerpi bruni populează micuţa insulă din Pacific.

Pagube și în Europa

În Europa, explozia numărului de broaşte taurine americane a necesitat programe de gestionare costisitoare. Pentru a preveni răspândirea amfibianului, care poate creşte până la 30 centimetri în lungime şi o jumătate de kilogram, oficialii au fost nevoiţi să instaleze garduri scumpe în jurul locurilor de reproducere cunoscute.

Un studiu mai vechi al UE, citat de autori, a arătat că împrejmuirea a doar cinci iazuri pentru a împiedica evadarea amfibienilor a costat oficialii germani 270 000 de euro. Se spune că amfibianul mănâncă aproape orice, inclusiv alte broaşte taurine.

O altă specie de broască a fost acuzată că a provocat daune economice într-un mod diferit: se crede că prin cântecul de împerechere extrem de puternic s-a ajuns la o scădere a valorii proprietăţilor în zonele învecinate.

Autorii studiului speră că descoperirile lor vor încuraja oficialii să investească mai mult în controlul dăunătorilor şi în alte măsuri de biosecuritate.