• O nouă dronă cu „robot dublu” care poate zbura și se poate scufunda a reușit să colecteze cu succes probe subacvatice pentru a urmări modificările calității apei în zone greu accesibile.
  • Drona a fost testată recent în laboratoare și în cadrul unor experimente pe teren pe lacul Zurich din Elveția.
  • Cercetătorii spun că drona ar putea fi folosită și pentru a întreține infrastructura offshore, cum ar fi conductele energetice subacvatice, precum și pentru a măsura schimbările de temperatură și salinitate în Arctica pentru indicii climatice globale.

O nouă dronă cu „robot dublu” care poate zbura și se poate scufunda a reușit să colecteze cu succes probe subacvatice pentru a urmări modificările calității apei în zone greu accesibile, potrivit UPI.

Drona, care a fost dezvoltată la Imperial College din Londra și denumită Medusa sau Multi-Environment Dual robot for Underwater Sample Acquisition, poate zbura și ateriza pe apă, lăsând în același timp să cadă o cameră cu senzori la peste 33 de metri adâncime pentru a colecta date și probe.

Medusa este unică prin designul său de robot dual, cu o componentă de zbor care ajunge în zone greu accesibile și o componentă de scufundare care monitorizează calitatea apei”, a declarat Mirko Kovac, profesor la departamentul de aeronautică de la Imperial College London. „Drona noastră simplifică în mod considerabil monitorizarea robotică subacvatică, îndeplinind sarcini dificile care, altfel, ar necesita bărci.”

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
OFICIAL, AVEM O NOUĂ STAȚIUNE
SCANDAL CU SÂNGE INFECTAT ÎN UK
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
APPLE ADUCE UN NOU MAGAZIN DE APLICAȚII

Drona a fost testată recent în laboratoare și în cadrul unor experimente pe teren pe lacul Zurich din Elveția.

Beneficiile dronei Medusa

Oamenii de știință intenționează să folosească drona duală în zone inaccesibile cu barca pentru a testa apele în căutarea unor semne de microorganisme și de înflorire a algelor, care reprezintă un pericol pentru oameni și animale.

Cercetătorii spun că drona ar putea fi folosită și pentru a întreține infrastructura offshore, cum ar fi conductele energetice subacvatice, precum și pentru a măsura schimbările de temperatură și salinitate în Arctica pentru indicii climatice globale.

Avem multe de învățat despre apa Pământului, prin monitorizarea parametrilor ecologici putem identifica tendințele și înțelege factorii care afectează calitatea apei și sănătatea ecosistemului într-o climă în schimbare”, a declarat Kovac.

Medusa este capabilă să parcurgă distanțe lungi cu sarcini utile grele pentru a ajunge în medii acvatice îndepărtate, cum ar fi Arctica, și să aducă înapoi date. În timp ce designul dronei aeriene este un standard al industriei, componenta subacvatică este nouă.

Capacitatea unică a Medusa de a ajunge în locuri dificile și de a colecta imagini acvatice, mostre și măsurători va fi neprețuită pentru ecologie și cercetare acvatică și ar putea sprijini înțelegerea noastră a climei locale în medii greu accesibile, cum ar fi Arctica”, a spus Kovac.