• Oamenii se uită mereu la alți oameni – se judecă pe ei înșiși prin comparație și, practic, încearcă să se îmbunătățească.
  • Se numește efectul falsului consens și este acel obicei atât de uman de a supraestima cât de mult văd oamenii lumea în același mod ca noi.
  • Oricât de mult am putea fi cea mai empatică și mai înțelegătoare și mai conectată persoană din lume, suntem proprii noștri naratori, a spus Alison Ledgerwood, profesor de psihologie și științe comportamentale la UC Davis.

Efectul Spotlight apare atunci când ai sentimentul că ești în centrul atenției tuturor, chiar și în viața de zi cu zi. Dacă intru într-o băcănie și sunt singurul care poartă o mască, s-ar putea să experimentez efectul reflectorului, imaginându-mi că toți ceilalți se gândesc în privat că sunt un ciudat pentru că fac ceva diferit, a declarat pentru IFLScience Alison Ledgerwood, profesor de psihologie și științe comportamentale la UC Davis.

În realitate, toți ceilalți se gândesc probabil la castraveți sau unde se află culoarul cu biscuiți sau poate că experimentează propriul lor efect Spotlight și presupun că observ ziua lor de păr deosebit de proastă (nu o fac, desigur, pentru că sunt prea ocupată să mă gândesc la ce crede toată lumea despre masca mea).

De ce experimentăm efectul Spotlight?

Cred că există o grămadă de lucruri care au legătură cu acest lucru din punct de vedere psihologic, a declarat pentru IFLScience Taryn Myers, profesor de psihologie la Universitatea Virginia Wesleyan. Unul este cu siguranță anxietatea socială și îmi imaginez că este mai rău acum, după ce am ieșit dintr-o perioadă în care eram cu toții sechestrați, iar acum este ceva de genul: cum interacționez cu oamenii?.

Recomandări

DATORIA PUBLICĂ A ROMÂNIEI CREȘTE
ROMÂNI EVACUAȚI DIN GAZA
MACRON A IEȘIT LA ATAC
CÂTE LOCUINȚE DEȚINE TAYLOR SWIFT?
RECONSTRUCȚIA FACIALĂ A UNEI FEMEI DE 75.000 DE ANI
CEI MAI BOGAȚI OAMENI DIN SUA

Pentru cei mai mulți dintre noi astăzi, social media este o parte inevitabilă a vieții moderne – și asta înseamnă mai multe ore în care ne holbăm la alți oameni mai frumoși și mai photoshopate decât vedem în oglindă.

Și asta poate fi o problemă. Leon Festinger, în anii ’50, a venit cu această teorie numită teoria comparației sociale, a declarat Myers pentru IFLScience. Ideea este că oamenii se uită mereu la alți oameni – se judecă pe ei înșiși prin comparație și, practic, încearcă să se îmbunătățească.

Acesta nu este neapărat un lucru rău – oamenii sunt o specie socială, iar acest tip de comportament de comparare și copiere este o mare parte din modul în care formăm și consolidăm legăturile sociale. Și, în cea mai mare parte a istoriei omenirii, probabil că nu ne-a făcut să ne simțim prea conștienți de noi înșine: potrivit lui Festinger, dacă o comparație era prea exagerată, pur și simplu o ignorăm.

Care sunt cauzele efectului Spotlight?

Chiar și fără blocaj și Instagram, se pare că suntem destinați să experimentăm efectul de reflecție. Se întâmplă, cel puțin în parte, pentru că ne folosim adesea propria experiență ca punct de plecare pentru a înțelege cum trăiesc ceilalți oameni lucrurile, a explicat Ledgerwood.

Se numește efectul falsului consens și este acel obicei atât de uman de a supraestima cât de mult văd oamenii lumea în același mod ca noi. Dacă îmi place un serial TV sau urăsc un anumit tip de sandviș, îmi este ușor să îmi imaginez că majoritatea celorlalți oameni îmi împărtășesc opiniile, a declarat Ledgerwood pentru IFLScience. Și apoi sunt, desigur, uimit când serialul TV este anulat – nu se uita toată lumea la asta?”.

Și de aceea, chiar și cei mai încrezători și mai siguri de sine dintre noi vor simți probabil efectul reflectorului la un moment dat. Propria noastră viziune va fi întotdeauna colorată de percepția noastră, a spus Myers.

Oricât de mult am putea fi cea mai empatică și mai înțelegătoare și mai conectată persoană din lume, suntem proprii noștri naratori, a declarat ea pentru IFLScience. Se pare că toată atenția este asupra noastră, pentru că principalul nostru centru de atenție este, știți, noi. Și asta este o mare parte din ea.