• Mitul lumii subterane, precum și mitul Paradisului pierdut în urma unui potop mondial, sunt mituri universale pentru întregul pământ.
  • Culturi împrăștiate pe tot globul, îndepărtate unele de altele, fără nicio legătură vizibilă între ele, au credințe și idei despre acest tărâm misterios în care spiritele celor plecați se duc după moarte.
  • Versiunea iudeo-creștină a vieții de Apoi este bine cunoscută în societățile occidentale. Dar propriile versiuni ale aceluiași mit se regăsesc în credințele vechilor egipteni, greci și mayași.

Mitul lumii subterane, precum și mitul Paradisului pierdut în urma unui potop mondial, sunt mituri universale pentru întregul pământ.

În articolul său „Atlantis: The Drowned World”, Ignatius Donnelly susține că mitul universal al paradisului pierdut se referă la același loc fizic existent. Dar el nu menționează lumea interlopă.

În același articol, New Knowledge încearcă să dezvolte teza lui Donnelly și să facă o analiză mai profundă a ceea ce este lumea interlopă. Unde ar fi putut fi și cât de real este ca un loc fizic să fie transformat în locul de odihnă finală a sufletelor? Adică, să combine atât înțelegerea fizică, cât și cea mitologică.

Recomandări

NOU COD PENTRU SCHENGEN
NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
UK: FETELE ÎNTREC BĂIEȚII LA FUMAT
MORIȘCA DE PE MOULIN ROUGE A CĂZUT
ACȚIUNILE META SE SCUFUNDĂ

Explicația lumii subterane ca fiind „Pământ sub nivelul mării” are mai multe dovezi

În primul rând, există dovezi științifice care atestă faptul că, în același timp cu grecii antici, existau terenuri uscate și locuibile, și anume în insulele Caraibe. În al doilea rând, Caraibe este exact locul în care grecii plasau lumea interlopă. În călătoria lui Ulise în lumea subterană, se spune că a ajuns mult dincolo de limitele Oceanului, sau de cealaltă parte a Atlanticului. În al treilea rând, trebuie să înțelegem cum sensul expresiei „pământ sub nivelul mării” devine Hades sau „Țara morților”. În sfârșit, în regiunea Caraibelor se află o depresiune subacvatică care, în mitologia greacă, este comparată cu abisul primordial. Ocupă un loc important în definirea conceptelor de Tărâm al Vieții și Tărâm al Morții.

Homer descrie Odiseea ca fiind un mit care datează din epoca Greciei eroice. Acolo, lumea subterană este o lume întunecată a umbrelor și a spiritelor morților. Cu toate acestea, în mituri, Hades este descris ca fiind locuința celor vii. De exemplu, în mitul războiului dintre Titani și zeii Olimpului, Zeus se răzvrătește împotriva tatălui său și a Titanilor. Și devine victorios într-un război de zece ani. După victorie, Zeus îi exilează pe titanii învinși în Tartar. În această versiune a lui Hades, nu se vorbește despre fantome și umbre. Și dacă Hesiod nu ar fi folosit numele Hades sau Tartar, cu greu s-ar fi știut despre ce timp vorbește.

Ar putea fi Hades sau lumea interlopă grecească și Caraibe același loc? Există o explicație naturalistă pentru transformarea regiunii din Tărâmul celor vii în Tărâmul celor morți, ca urmare a unui eveniment cataclismic? De-a lungul timpului și a mai multor generații, locul actual al cataclismului natural s-a transformat într-un loc al morții pentru mulți oameni. Pe de altă parte, este locul de odihnă al tuturor sufletelor morților?

Dar chiar dacă presupunem că Hades este într-adevăr o zonă aflată sub nivelul mării, cum putem fi siguri că Hesiod a avut în vedere Caraibe? Și nu cumva vreunul dintre numeroasele teritorii și continente scufundate sub nivelul mării în trecutul îndepărtat?

Hesiod face o descriere interesantă a acestei lumi misterioase a lui Hades

El situează Tartarusul, abisul primordial sau prăpastia în care Zeus îi închide pe titanii învinși în Hades. Și face o descriere conform căreia „dacă o nicovală ar fi aruncată de la suprafață în mare, ar avea nevoie de nouă zile pentru a cădea pe Hades. Și încă nouă pentru a ajunge în sfârșit la Tartar. În Iliada, Zeus pretinde că Tartarul se află la fel de mult sub nivelul lui Hades precum cerul este deasupra pământului.

Să presupunem că lumea subterană grecească Hades și Caraibe sunt același loc. Descrierea enigmatică a lui Hesiod despre căderea nicovalelor poate însemna că Tartarul este un loc deosebit de josnic în Caraibe. În același timp, este suficient de adânc.

De fapt, da. În Caraibe se află Groapa Cayman, un defileu cu sute de metri mai adânc decât marea înconjurătoare. Falia Cayman atinge o adâncime maximă de peste 7.620 de metri. În timp ce adâncimea medie a bazinului Caraibelor este de aproximativ 2.134 de metri. Tartarus nu numai că se potrivește cu Cayman Trough în adâncime. Mai mult, marele filozof Platon, în eseul său Phaedo, a descris-o și el ca fiind literalmente o prăpastie și un abis.

Una dintre prăpastiile Pământului este mai mare decât celelalte și străbate tot continentul. Așa cum spune Homer: „Departe este cel mai adânc abis de sub pământ și așa cum el însuși și mulți alți poeți au numit Tartarul. Și toate râurile se varsă în acest abis și se revarsă din nou și totul pare ca și cum pământul s-ar vărsa în râuri în el.”

Este posibil ca Hades să fi fost un paradis real și nu doar să se fi transformat, ca și concept, din tărâm al celor vii în tărâm al celor morți, ci și un loc al unor adevărate frământări naturale? Și nu așa s-a transformat Raiul în Iad? Grecii antici și fenicienii credeau că grădinile Hesperidelor, ca și Hades, se aflau departe, în vest. Din punct de vedere geografic, aceasta coincide cu Caraibe.