• Europenii își relansează misiunea spre planeta roșie cu ajutorul NASA.
  • ExoMars va fi gata să decoleze spre Marte la sfârșitul anului 2028.
  • Misiunea va încerca să găsească urme de viață în eșantioane din solul marțian.

Cea mai ambițioasă misiune europeană pe planeta roșie va decola la sfârșitul anului 2028. Obiectiv? Încercarea de a găsi urme de viață, analizând mostre de sol marțian. Asta, cu sprijinul Statelor Unite, cu care tocmai a fost finalizat un nou acord de parteneriat după câteva luni de discuții.

ExoMars, un program care a cunoscut numeroase vicisitudii de la lansarea proiectului în 2001, ar fi trebuit să decoleze în septembrie 2022, la bordul unei rachete rusești (Proto) de la baza spațială Baikonur din Kazahstan. Însă, instituirea de sancțiuni împotriva Rusiei a determinat Moscova să-și suspende cooperarea spațială cu europenii și, prin urmare, nu s-a mai pus problema de a merge împreună pe Marte. Fără un acord cu Statele Unite, misiunea ar fi fost condamnată.

NASA vă furniza lansatorul la bordul căruia va decola ExoMars din Centrul Spațial Kennedy, din Florida, în perioada octombrie-decembrie 2028. Statele Unite vor furniza și motoarele de frânare pentru modulul de aterizare și micile generatoare de izotopi, destinate să furnizează căldură electronicelor roverului în timpul nopților foarte reci pe Marte.

Recomandări

CINE-I „DI VINĂ”?
UE DĂ 9 MIL € PT. CHIRURGIA CU HOLOGRAME
AVEREA LUI MUSK CREȘTE
CAMPUS „MADE IN CHINA”
TU CE CONDUCI AZI?
XENOTRANSPALNTUL E NOUA ARMĂ A MEDICINII

Excluzând lansatorul, peste 80% din echipamentele misiunii sunt încredințate industriei europene. Dacă totul merge bine, la sfârșitul unei călătorii lungi de cel puțin 260 de zile, ExoMars ar trebui să fie plasat pe orbita lui Marte, alăturându-se astfel orbiterului (TGO), care înconjoară planeta din octombrie 2016. Acest satelit îndeplinește două misiuni: scanează Marte pentru a detecta urme de metan și trebuie să asigure comunicațiile între rover și Pământ.

Citește și