• Mercur, Venus, Marte, Jupiter și Saturn se vor alinia pe cer, creând o „Paradă a Planetelor” care va putea fi văzută cu ochiul liber.
  • Este pentru prima dată din decembrie 2004 când cinci dintre planete pot fi văzute din Marea Britanie în acest fel.
  • „Parada Planetelor” începe mâine și va continua pe măsură ce luna iunie avansează.

Cei care se trezesc devreme vor avea parte de o surpriză rară începând de mâine, când cinci planete se vor alinia într-un mod spectaculos pentru prima dată în ultimii 18 ani. Este pentru prima dată din decembrie 2004 când cinci dintre planete pot fi văzute din Marea Britanie în acest fel.

Mercur, Venus, Marte, Jupiter și Saturn se vor alinia în ordinea distanței lor față de Soare, așa cum sunt văzute din emisfera nordică și vor putea fi observate pe cerul de dinainte de răsărit, toate deodată.

Mercur va fi cel mai slab luminat și destul de aproape de orizont, atunci când spectacolul va începe mâine (3 iunie), înainte de a fi estompat de strălucirea răsăritului soarelui, dar va fi mai ușor de observat pe măsură ce trece luna iunie.

Recomandări

CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
CIOLACU ÎNCHEIE DISCUȚIILE CU PIEDONE
VENEȚIENII IES ÎN STRADĂ
RĂMÂNE TRUMP FĂRĂ IMUNITATE?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN
METROUL NU MAI BATE PASUL PE LOC

Dr. Greg Brown, astronom în cadrul Royal Museums Greenwich, a declarat că dintre toate planetele, cel mai ușor va fi să le zărești pe Venus și Jupiter.

Venus va ieși deasupra orizontului începând cu ora 04:00 BTS, iar Marte și Jupiter în jurul orei 02:45 BST.

Saturn, care se va ridica deasupra orizontului de la aproximativ 01:30 BTS, va fi greu de văzut la amurg, alături de Marte, în timp ce cel mai greu de observat va fi Mercur, deoarece se va ridica abia în jurul orei 04:30 BST și va rămâne aproape de orizont.

Cu toate acestea, ele nu vor fi atât de apropiate pe cât par, deoarece fiecare planetă se află la milioane de kilometri distanță una față de cealaltă.

Una dintre cele mai bune zile pentru a încerca să observați alinierea planetelor va fi 24 iunie

Pe măsură ce luna iunie avansează, Jupiter se va separa de Marte, iar Saturn se va deplasa și mai mult de-a lungul arcului

Una dintre cele mai bune zile pentru a încerca să observați alinierea planetelor va fi 24 iunie, când o semilună va fi vizibilă între Venus și Marte

Aceasta va acționa ca o dublură pentru Pământ în afișarea primelor cinci planete de la Soare.

„Aceasta este o oportunitate interesantă pentru cei care se trezesc devreme să vadă toate cele cinci planete cu ochiul liber deodată – de cele mai multe ori acestea sunt împărțite între cerul de dimineață și cel de seară”, a declarat profesorul Beth Biller, președinte al catedrei de la institutul de astronomie al Universității din Edinburgh.

„Astronomii amatori nu trebuie să folosească un binoclu sau un telescop dacă nu le au”, a spus Dr. Samantha Rolfe, ofițer tehnic principal la observatorul de la Universitatea din Hertfordshire, recomandând: „Verificați prognoza meteo pentru cer senin sau chiar parțial senin și setați o alarmă – va merita să vă treziți pentru asta”.