• Experiențele legate de moartea clinică ar putea fi mai mult decât halucinații?
  • Iată ce scrie ScienceDaily despre studiul privind moartea clinică, publicat la Academia de Științe din New York.
  • Pe vremuri, experiențele de moarte iminentă nu erau consemnate nicăieri, cu excepția carnețelului unui psihiatru.

Experiențele legate de moartea clinică ar putea fi mai mult decât halucinații? Iată ce scrie ScienceDaily despre studiul privind moartea clinică, publicat la Academia de Științe din New York. Pe vremuri, experiențele de moarte iminentă nu erau consemnate nicăieri, cu excepția carnețelului unui psihiatru. Însă ceva se schimbă:

„Stopul cardiac nu este un atac de cord, ci reprezintă stadiul final al unei boli sau al unui eveniment care provoacă moartea unei persoane”, explică autorul principal Parnia. „Apariția resuscitării cardiopulmonare (CPR) ne-a arătat că moartea nu este o stare absolută, ci mai degrabă un proces care ar putea fi potențial inversat la unele persoane chiar și după ce a început.

„Ceea ce a permis studierea științifică a morții” , continuă el, „este faptul că celulele creierului nu se deteriorează ireversibil în câteva minute de la privarea de oxigen atunci când inima se oprește. În schimb, ele „mor” în decurs de câteva ore. Acest lucru le permite oamenilor de știință să studieze în mod obiectiv evenimentele fiziologice și mentale care au loc în legătură cu moartea”.

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

Până în prezent, spun cercetătorii, dovezile sugerează că nici procesele fiziologice, nici cele cognitive nu se încheie odată cu moartea și că, deși studiile sistematice nu au putut dovedi în mod absolut realitatea sau semnificația experiențelor și afirmațiilor pacienților privind conștientizarea în legătură cu moartea, a fost imposibil să le infirmăm nici pe acestea.

„Puține studii au explorat ce se întâmplă atunci când murim într-un mod obiectiv și științific, dar aceste descoperiri oferă o perspectivă intrigantă asupra modului în care există conștiința la oameni și pot deschide calea pentru cercetări ulterioare”, a declarat Parnia.