• Corpul uman este un lucru minunat – din vârful capului și până la baza degetelor de la picioare, există mecanisme biologice vaste și constante care fac ca întregul organism să funcționeze.
  • De exemplu, stomacul tău poate dizolva lame de ras – este un lucru șocant de imaginat, dar este adevărat.
  • Acizii stomacali umani conțin un nivel de PH cuprins între 1 și 3, ceea ce reprezintă o valoare extrem de ridicată.

Corpul uman este un lucru minunat – din vârful capului și până la baza degetelor de la picioare, există mecanisme biologice vaste și constante care fac ca întregul organism să funcționeze.

„Frumusețea corpului uman este că nu are nici un mușchi care să nu-și servească scopul, că nu există nici o linie irosită, că fiecare detaliu al său se potrivește unei singure idei, ideea de om și viața unui om”, scria Ayn Rand în „The Fountainhead” (1943). Totuși, există lucruri despre corpul nostru care sunt greu de explicat.

De exemplu, stomacul tău poate dizolva lame de ras. Este un lucru șocant de imaginat, dar este adevărat. În timp ce un pic de lapte expirat sau niște aripioare care ar putea fi un pic prea fierbinți îți pot face burta să se agite și să-ți strice săptămâna, lamele de ras periculoase nu se vor putea compara, după cum relatează Famous Scientists.

Recomandări

EMANUEL PÂRVU AJUNGE LA CANNES
S-A RUPT COALIȚIA LA BUCUREȘTI
PRINȚUL LOUIS A ÎMPLINIT ȘASE ANI
DAVID PECKER ÎȘI REIA ACUZAȚIILE ÎMPOTRIVA LUI TRUMP
DRULĂ PROPUNE MĂRIREA NOTELOR LA BAC
BIN SALMAN CAUTĂ INVESTITORI PENTRU NEOM

Cum poate dizolva stomacul lamele de ras?

Presupunând că nu ai obiceiul de a consuma obiecte cu muchii fatale, probabil că nu trebuie să îți faci griji că te vei afla în această situație dificilă. Cu toate acestea, cercetătorii au determinat de fapt că acizii din stomacul nostru sunt într-adevăr suficient de puternici pentru a dizolva lamele de ras. Cum este posibil? Ei bine, după cum relatează Famous Scientists, totul are de-a face cu nivelurile de PH (hidrogen potențial).

Acizii stomacali umani conțin un nivel de PH cuprins între 1 și 3, ceea ce reprezintă o valoare extrem de ridicată. Un nivel de PH de o asemenea magnitudine are capacitatea de a dizolva oțelul și, prin urmare, lamele de ras. Cu toate acestea, asta nu înseamnă că ar trebui să te duci acasă și să înghiți un pumn de lame de ras sau o grămadă de alte obiecte metalice, pentru că riști să tai esofagul în acest proces. Potrivit Africa Check, stomacul nostru este capabil să dizolve doar anumite tipuri de metale. De aceea, atunci când bebelușii înghit din greșeală monede de un ban, ei bine – fără a fi prea explicit, este probabil să le revadă în 48 de ore. 

Acizii din stomac Vs lamele de ras – experimentul

Potrivit unui articol din 1997 din Gastrointestinal Endoscopy (postat de The National Library of Medicine), un experiment elaborat a fost realizat de oamenii de știință cu ceva timp în urmă pentru a testa puterea de corodare a acizilor din stomacul uman asupra diferitelor metale. Lamele de ras, bateriile de disc și monedele de un ban au fost scufundate într-o soluție acidă care imita tipul de acid care se găsește în stomacul uman. La o temperatură de 36,6 grade Celsius, efectul compusului chimic asupra diferitelor obiecte a fost observat pe parcursul mai multor ore.

Cercetătorii au descoperit că, după o zi întreagă (aproximativ 24 de ore), lamele de ras cântăreau aproximativ 63% din greutatea lor inițială, demonstrând o coroziune notabilă. În acest interval de timp, acestea au devenit din ce în ce mai fragile, iar la aproximativ 15 ore, s-a descoperit că lama care se dizolvă ar fi putut fi ruptă în două. Pe de altă parte, bănuții nu au suferit o astfel de coroziune și au rămas complet intacți pe tot parcursul procesului. Bateriile cu discuri au început și ele să se strice, deși într-un ritm mult mai lent decât lamele de ras.