• Noua peșteră, denumită „Delta Variant”, are o adâncime de 401 metri, cu 4 metri mai adâncă decât recordul anterior.
  • Expediția a început sâmbătă la ora 11.00 și s-a încheiat duminică, imediat după ora 1.00, durând 14 ore.
  • Grupul spune că intenționează să exploreze și să cartografieze și alte zone ale sistemului de peșteri care au rămas neexplorate.

Un grup de speologi australieni a coborât într-un sistem de peşteri cu o adâncime de peste 400 de metri sub nivelul scoarţei terestre în Tasmania, stabilind un nou record pentru Australia, potrivit ABC news.

,,Echipa a conectat cu succes o peşteră nou descoperită, denumită «Delta Variant» , cu sistemul de peşteri Niggly/Growling Swallet, stabilind recordul pentru cea mai adâncă peşteră cunoscută din Australia la o adâncime anticipată de 401 de metri”, potrivit Southern Tasmanian Caverneers.

După ce sâmbătă, la puţin timp după prânz, au coborât în ,,Delta Variant” , au traversat ,,o secţiune orizontală dificilă” înainte de a coborî corzile care au fost fixate în ultimele şase luni.

Recomandări

CINE VA PRELUA ȘEFIA C.E.
NOU COD PENTRU SCHENGEN
NE LIPSEȘTE EDUCAȚIA FINANCIARĂ?
NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
O ROMÂNCĂ ARBITREAZĂ LA UEFA

Istoria din spatele numelui peșterii

Echipa a declarat că a vrut să facă o aluzie la momentul în care a fost descoperită peștera, în timpul erei variantei COVID-19 Delta.

După ce au ataşat ultima coardă, echipa a mai coborât încă 35 de metri până la fundul peşterii, pătrunzând în sistemul de peşteri Niggly, pe unde au şi ieşit la suprafaţă, reuşind prima traversare prin această intrare.

FOTO – https://www.abc.net

Echipa a spus că s-a confruntat cu ,,condiţii foarte dificile”, cu niveluri ridicate de apă şi că a petrecut mai mult de 14 ore în subteran.

,,Conexiunea dintre Delta Variant şi Niggly este o realizare importantă pentru comunitatea speologilor, care contribuie în acelaşi timp la înţelegerea ştiinţifică a amplorii sistemelor carstice din Australia”, a precizat Ciara Smart, membră a echipei de speologi.