• Aceștia au investigat sensibilitatea cohleei din ureche.
  • A doua cea mai semnificativă influență a fost mediul.
  • Persoanele care locuiau în zone forestiere aveau cea mai mare sensibilitate auditivă.

Problemele de auz sunt în creștere la nivel mondial și, deși se știe că sensibilitatea auditivă scade odată cu vârsta, s-au efectuat puține cercetări cu privire la alți factori biologici și de mediu care o influențează, cum ar fi sexul, partea urechii, limba, etnia și mediul local, scrie Bath.

Echipa, condusă de Dr. Patricia Balaresque de la Centrul pentru Biodiversitate și Cercetarea Mediului (CRBE) din Toulouse (Franța) și incluzând profesorul Turi King de la Universitatea Bath (Regatul Unit), a efectuat teste auditive pentru 450 de persoane din 13 populații globale – Ecuador, Anglia, Gabon, Africa de Sud și Uzbekistan.

Aceste populații au fost selectate pentru a surprinde o gamă largă de contexte ecologice și culturale, inclusiv grupuri rurale și non-europene subreprezentate.

Recomandări

UE ÎL AMENINȚĂ PE TRUMP
GERMANIA: TRUMP E ÎN IMPAS
ȘTII DE VREME?
HOLLYWOOD FACE BANI DIN A.I.
TRUMP VREA ÎNCĂ UN MANDAT
PROTESTE PENTRU LE PEN

Aceștia au investigat sensibilitatea cohleei din ureche, analizând modul în care aceasta transmite semnale creierului ca răspuns la diferite amplitudini și frecvențe ale sunetului prin măsurarea așa-numitelor emisii otoacustice evocate tranzitoriu (TEOAE).

Constatările lor, publicate în revista Scientific Reports, arată că amplitudinea auzului este influențată mai mult de sex decât de vârstă, femeile prezentând în medie un auz cu doi decibeli mai sensibil decât bărbații în toate populațiile studiate. A doua cea mai semnificativă influență a fost mediul, care a afectat nu numai răspunsul la volum, ci și gama de frecvențe ale sunetului perceput.

Persoanele care locuiau în zone forestiere aveau cea mai mare sensibilitate auditivă, iar cele care locuiau la altitudini mari aveau cea mai scăzută. Cercetătorii au constatat că populația, mediul și limba contribuie în mod semnificativ la variația auzului în cadrul grupurilor umane, dar nu a fost clar dacă acest lucru se datorează faptului că întregul organism este afectat de mediu sau datorită adaptărilor pe termen lung la diferite peisaje sonore, niveluri de zgomot sau expunere la poluare.

Citește și