• Cei care se trezesc devreme duminică vor avea parte de un fenomen planetar rar – dacă cerul este senin.
  • În următoarea lună, patru planete vor fi aliniate: Saturn, Marte, Venus și Jupiter.
  • Poziționarea lui Venus și a lui Jupiter va fi ca o singură lumină strălucitoare.

Observatorii de stele și cei care se trezesc devreme vor avea parte duminică dimineața de o surpriză rară, cu patru planete care se vor alinia, urmate de Venus și Jupiter, care par să se ciocnească aproape una de cealaltă.

Saturn, Marte, Venus și Jupiter vor arăta ca și cum ar fi în linie dreaptă duminică dimineața devreme, anunță Universitatea Națională Australiană. Cele mai strălucitoare două planete de pe cer, Venus și gigantul gazos Jupiter, se vor apropia atât de mult încât vor părea să se ciocnească și să devină o singură planetă.

„Venus și Jupiter s-au apropiat în ultimele câteva săptămâni”, a declarat sâmbătă astrofizicianul Brad Tucker. Nu este nevoie de niciun echipament special pentru a vedea spectacolul ceresc din Australia, care începe în jurul orei 4.30 a.m. EST și durează până la răsăritul soarelui.

Recomandări

ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
EUROPA ÎNVINGE CRIZA ENERGETICĂ
PRĂBUȘIREA PODULUI DIN BALTIMORE
CILLIAN MURPHY A DEVENIT VEGAN
GOSLING ÎȘI FACE COMPANIE DE PRODUCȚIE

„Deși Venus și Jupiter se apropie unul de celălalt la fiecare câțiva ani, de data aceasta sunt și Marte și Saturn în amestec, ceea ce este destul de rar”, a declarat dr. Tucker. „Dacă aveți un telescop, un binoclu sau o cameră foto decentă, atunci veți avea o priveliște și mai bună”.

Anterior, Venus, Jupiter, Mercur și Marte s-au reunit pe cerul estic într-o formațiune – care probabil nu va mai fi văzută până în 2040 – în primele ore ale răsăritului de soare din 13 mai 2011.

Observatorul din Sydney, care este închis pentru întreținere, sugerează folosirea unui binoclu pentru a „spori cu adevărat priveliștea”.

Observatorul descrie Venus ca fiind „ușor de recunoscut ca un reflector foarte luminos și alb deasupra orizontului estic înainte de răsărit”. Marte este roșiatică și mai slabă decât Venus. Jupiter este strălucitor și gălbui, în timp ce Saturn este de asemenea gălbui ca Jupiter, dar mai slab.