• Zealandia este un ținut de mult pierdut în sud-estul Australiei, cunoscut drept al optulea continent uitat al planetei.
  • O echipă internațională de cercetători a lansat cele mai detaliate hărți ale Zealandiei până în present, încorporând toate cele cinci milioane de kilometri pătrați
  • Primele indicii reale că Noua Zeelandă ar putea reprezenta doar o mică parte vizibilă a unei vaste mase de uscat incognito au venit în 2002.

Zealandia este un ținut de mult pierdut în sud-estul Australiei, cunoscut drept al optulea continent uitat al planetei. Oamenii de știință au prezis de mult existența acestei mase de uscat sudice, dar a rămas dispărută timp de 375 de ani, în mare parte pentru că este aproape în întregime scufundată sub 1-2 kilometri de apă, scrie BBC.

O echipă internațională de cercetători a lansat cele mai detaliate hărți ale Zealandiei până în present,  încorporând toate cele cinci milioane de kilometri pătrați. Ei au descoperit indicii despre cum s-a format acest continent misterios și de ce a fost ascuns sub valuri în ultimii 25 de milioane de ani.

Recomandări

FICO ÎȘI REVINE DUPĂ ATAC
URSULA INVESTIGHEAZĂ DIN NOU META
ÎN CHINA ÎȚI IEI LIBER DACĂ EȘTI TRIST
A.I. ÎN MUZEE
CUM E VREMEA ÎN ROMÂNIA?
CE FACEM CU SISTEMUL PATRIOT

Se crede că Zealandia s-a format în urmă cu aproximativ 83 de milioane de ani, în timpul Cretacicului târziu. Cu toate acestea, călătoria sa a început cu până la 100 de milioane de ani.

Noua Zeelandă, doar o parte dintr-un continent pierdut

Primele indicii reale că Noua Zeelandă ar putea reprezenta doar o mică parte vizibilă a unei vaste mase de uscat incognito au venit în 2002, când oamenii de știință au folosit batimetria, studiul adâncimii corpurilor de apă, pentru a analiza regiunea.

Oceanul de deasupra a ceea ce numim acum Zealandia este considerabil mai puțin adânc decât cel care îl înconjoară, ceea ce sugerează că zona nu era acoperită de o placă tectonică oceanică – ca majoritatea oceanelor lumii – ci de una continentală.

Informațiile rămân evazive

În ciuda entuziasmului în jurul descoperirii unui nou continent și a mai mult de un deceniu de cercetări intense, multe detalii despre formarea timpurie a Zealandia au rămas evasive.

În 2019, o echipă internațională de oameni de știință a cartografiat geologia Zeelandei de Sud.  Analiza cercetătorilor asupra rocilor de pe continentul pierdut a arătat că întinderea s-a produs în două etape.

Prima a început cu aproximativ 89-101 milioane de ani în urmă și a dus la o ruptură care a devenit Marea Tasmană între Australia și Noua Zeelandă. A doua fază a început în urmă cu 80-90 de milioane de ani și a dus la separarea Zealandia de Antarctica de Vest și crearea Oceanului Pacific. Dar mai erau multe mistere rămase neexplicate – iar cealaltă jumătate a acestui continent nu era încă studiată în detaliu.

Citește și: