• Luna trecută, arheologii au descoperit un loc de înmormântare a unui vampir” în Polonia, cu un schelet care avea o seceră pe gât și un lacăt pe degetul de la picior – în timp ce experții dezvăluie ce înseamnă această tradiție bizară.
  • Fotografiile arată înmormântări străvechi de vampiri” în Europa, inclusiv unele ritaluri neobișnuite.
  • Morminte bizare descoperite în Europa, unde schelete au fost găsite cu pietre în gât și pietre în gura, probabil pentru a le împiedica să se ridice din mormânt.

Arheologii au descoperit recent o serie de rămășițe umane, care ar fi putut fi considerate vampiri” în timpul vieții lor. Oamenii de știință au descoperit luna trecută, în Polonia, locul de înmormântare umană care conținea schelete cu securi pe corp.

Acesta este cel mai recent dintr-o serie de morminte bizare descoperite în Europa, unde alte schelete au fost găsite cu pietre în gât și pietre în gura scheletelor, probabil pentru a le împiedica să se ridice din mormânt. Și, potrivit experților, există motive particulare pentru care oamenii au fost îngropați în acest fel. Iată cum arată și ce înseamnă aceste ritualuri ciudate de înmormântare

Un obiect în partea din spate a gurii

O modalitate de a distinge dacă o înmormântare este sau nu una a unui vampir este să cauți ceva care să obstrucționeze gura defunctului – cum ar fi o cărămidă sau o piatră.

Recomandări

CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR
FRANCEZII SUNT PESIMIȘTII EUROPEI
„NADIA” ÎI DUCE PE ROMÂNI LA J.O.

Matteo Borrini, lector principal de antropologie medico-legală la Universitatea John Moore din Liverpool, a descoperit în Lazzaretto Nuovo, Veneția, cadavrul unei femei din secolul al XVI-lea cu o cărămidă înfiptă în gură.

Foto: Captura Youtube

Femeia – poreclită Carmilla” – a fost găsită într-o groapă comună. Deși nu se știu prea multe despre identitatea ei, arheologii au confirmat că a murit în timpul unei epidemii mortale de ciumă bubonică.

Borrini, care a fost cercetătorul principal la săpături, a declarat: A trebuit să găsesc o explicație pentru faptul că cineva a manipulat corpul unei persoane cu o boală mortală”. După ce a descoperit că se credea că femeia era un Nachzehrer – un tip de vampir din vechiul folclor european – a spus: Nu este vorba de ideea clasică că vampirul iese și suge sângele oamenilor. Este mai degrabă cineva care ucide oameni din mormânt înainte de a se putea ridica ca vampir complet.

Ceea ce am descoperit a fost că exista o tradiție care spunea că sunt cadavrele unor oameni considerați responsabili de răspândirea ciumei în jur. Aceste corpuri nu erau complet moarte și au fost capturate de o influență demonică”, a spus Borrini, descriind vechile credințe.

Prin urmare, punând o cărămidă în gură, aceasta îi împiedica pe vampiri să părăsească mormântul și astfel îi proteja pe cei vii de boală. Cu toate acestea, se pare însă că Carmilla nu a fost considerată vampir în timpul vieții sale. Lucrarea lui Borrini a arătat că groapa comună a fost redeschisă după ce Carmilla a fost îngropată. S-a afirmat că săpătorii de morminte au presupus că trupul a fost posedat, deoarece era proaspăt, cu giulgiu, și descompus în jurul gurii. Este posibil ca acest lucru să-i fi determinat să plaseze cărămida acolo.

Un țăruș înfipt în corp

În timp ce reprezentările moderne ale vampirilor îi descriu pe aceștia ca având un țăruș în inimă, inițial s-a crezut că oamenii care îngropau cadavrele o făceau de fapt pentru a se asigura că nu vor ieși din mormânt.

Bozhidar Dimitrov, care a condus Muzeul Național de Istorie din Sofia, Bulgaria, a declarat pentru Reuters că țărușul ar fi fost străpuns prin corp pentru a-l fixa pe fundul mormântului. Între timp, Borrini a adăugat că o altă modalitate de a ține trupul în mormânt – atât din punct de vedere spiritual, cât și fizic – ar fi fost să se bată în cuie învelișul în care erau înfășurați.

O piatră care apasă pe gât

Un cadavru care a fost găsit într-un cimitir din Drawsko, Polonia, se crede că este, de asemenea, un cadavru de vampir – care a fost unul dintre cele șase care au avut parte de o așa-numită înmormântare deviantă”. Două dintre cadavre au fost găsite cu pietre sub bărbie, iar un studiu din 2014 a dezvăluit că acest lucru ar fi fost făcut pentru a-i împiedica să muște pe alții sau pentru a-i împiedica să se hrănească.

O seceră peste gât

Iar luna trecută, într-un alt cimitir din Polonia – în Pień – a fost găsit un schelet cu o seceră peste gât și un lacăt pe degetul mare de la piciorul stâng. Deși rămășițele sunt încă în curs de investigare, în studiul din 2014, autorii au spus că acestea erau menite să extirpe capul sau să deschidă intestinul în cazul în care cadavrele ar fi încercat să se ridice din mormânt.

Jordan Wilson, bioarheologul principal al proiectului arheologic Villa Romana di Poggio Gramignano, a declarat: În multe culturi, metalul are o semnificație rituală și magică specială. Așadar, ar putea avea un dublu scop: fixarea sau legarea fizică, dar și un fel de legare rituală”.

Scheletul înspăimântător al unei femei vampir
Foto: Captura Youtube

O piatră în gură

Un copil, care a murit la vârsta de aproximativ 10 ani, a fost găsit îngropat cu o piatră în gură în timp ce se afla într-un cimitir de copii din vechea vilă romană Poggio Gramignano din Teverina, Italia.

Este posibil ca piatra să fi fost o modalitate de a împiedica trupul sau spiritul copilului să răspândească boala sau, în general, să-i chinuie pe cei vii. Jordan Wilson a spus: Există, de asemenea, o idee foarte veche conform căreia respirația este legată de viață și de suflet, iar gura, în special, este un fel de portal prin care sufletul iese după moarte.”

De asemenea, ea a adăugat în mod bizar că romanii credeau că vrăjitoarele aveau puterea de a învia morții și de a se folosi de sufletele lor, spunând: Ar fi putut fi, de asemenea, cu intenția de a păstra corpul copilului la adăpost de vrăjitoare”.

Toate acestea sunt mituri care încă mai sperie oamenii până în ziua de azi

Borrini a dezvăluit că, deși miturile își au originea cu secole în urmă, el încă mai primește telefoane de la oameni care sunt îngrijorați de vampiri și astăzi. El a spus: De-a lungul deceniilor, am primit telefoane de la diferite persoane care mă întrebau: Știu că ați studiat vampirii. Mă gândesc că eu sunt unul dintre ei”, Oh, cred că prietenul meu este unul dintre ei.”.

Între timp, Wilson a declarat că, deși acestea rămân un mister, există de fapt multe de învățat despre cultură prin intermediul acestor credințe.

În calitate de arheolog, este important să ne amintim că oamenii din trecut sunt foarte asemănători cu noi astăzi. Temerile și anxietățile pe care le aveau oamenii încă există. Doar că noi vorbim despre ele și le exprimăm în moduri diferite. Monștrii noștri nu dispar niciodată cu adevărat. Ei doar își schimbă forma.”