• Găuri ciudate descoperite pe fundul oceanului.
  • Cercetătorii analizează dar nu au nici o idee despre cine sau ce le-a făcut.
  • Oamenii de știință au considerat că un organism care trăiește pe fundul mării a făcut găurile, dar pentru că nimeni nu a văzut astfel de creaturi făcându-le.

Exploratorii au descoperit o serie de găuri misterioase, „perfect aliniate”, perforate în fundul mării la aproximativ 2,6 kilometri sub suprafața oceanului, și nu au nici o idee despre cine sau ce le-a făcut.

Ciudatele găuri au fost observate de echipajul navei Okeanos Explorer a Administrației Naționale Oceanice și Atmosferice (NOAA), în timp ce cercetau creasta Mid-Atlantic Ridge – o regiune în mare parte neexplorată a fundului mării care face parte din cel mai mare lanț muntos din lume.

Găurile formează o linie dreaptă și apar la distanțe care se repetă în mod regulat și sunt înconjurate de mici movile de sedimente. Aceasta nu este prima dată când au fost observate găuri în zonă; doi cercetători marini de la Serviciul Național de Pescuit Marin al SUA au observat, de asemenea, goluri misterioase pe fundul oceanului în timpul unei scufundări în 2004.

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
NO MORE EMMA?
CE FACEM CU POLUAREA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

„Aceste găuri au fost raportate anterior în regiune, dar originea lor rămâne un mister”, au scris cercetătorii NOAA pe Facebook. „Deși par aproape făcute de oameni, micile grămezi de sedimente din jurul găurilor le fac să pară că au fost excavate de… ceva”.

În 2004, oamenii de știință au considerat că un organism care trăiește în sau cerne prin sedimentele de pe fundul mării a făcut găurile, dar pentru că nimeni nu a văzut astfel de creaturi făcându-le, originea lor exactă este necunoscută. Speculațiile publice de pe pagina de Facebook a postului NOAA au variat foarte mult – de la crăpături în suprafața fundului făcute de gaze care se scurg, la ambarcațiuni umane subacvatice care sapă după comori, la furnici, extratereștri și chiar stele de mare care se rostogolesc.

Misterul nerezolvat amintește de un „drum de cărămidă galbenă” subacvatic către Atlantida pe care exploratorii oceanici l-au descoperit în luna mai pe vârful unui munte subacvatic din apropierea Hawaii. Oamenii de știință au explicat acea descoperire – ei au suspectat că încălzirea și răcirea fundului mării în timpul mai multor erupții vulcanice au creat acest drum ciudat.

Pe de altă parte, ceea ce creează găurile, pe de altă parte, ar putea dura ceva mai mult timp pentru a fi descoperit. Cercetătorii vor continua să exploreze regiunea până în septembrie, în cadrul expediției Voyage to the Ridge 2022, care are ca scop cartografierea recifelor de corali și a habitatelor de bureți din regiune, alături de studierea gurilor hidrotermale din regiune și a zonelor de fractură și rift. Poate că, dacă vor avea noroc, îl vor prinde pe pe autorul găurii în flagrant.