• O hartă a unei comori naziste care ar putea dezvălui locația secretă a unui transport de bijuterii din al Doilea Război Mondial a fost făcută publică după 78 de ani.
  • Documentul se numără printre sutele de documente secrete care sunt puse la dispoziția publicului pentru prima dată.
  • Harta sugerează că comoara este îngropată undeva între satele olandeze Ommeren și Linden.

O hartă a unei comori naziste care ar putea dezvălui locația secretă a unui transport de bijuterii din al Doilea Război Mondial a fost făcută publică după 78 de ani.

Se zvonește că harta ar duce la o pradă nazistă îngropată în valoare de milioane de euro, furată dintr-o bancă de către soldații lui Hitler. Documentul se numără printre sutele de documente secrete care sunt puse la dispoziția publicului pentru prima dată. Documentele au fost publicate în Olanda – cu „indicii despre o comoară niciodată găsită”. Se crede că ceasuri, diamante și alte bijuterii valoroase au fost furate după ce oamenii lui Hitler au jefuit o bancă din orașul Arnhem.

Iar harta ar arăta locul exact unde a fost ascunsă prada nazistă în regiunea Betuwe din Gelderland, relatează NL Times. Harta sugerează că comoara este îngropată undeva între satele olandeze Ommeren și Linden. Annet Waalkens, de la Arhivele Naționale, a declarat pentru un post de televiziune olandez: În timpul apărării orașului Arnhem, a avut loc o explozie la o sucursală a Rotterdamsche Bank de pe Velperweg. Soldații germani au pus prada în paltoane la fața locului”.

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

Se zvonește că prada a fost ascunsă în cutii de muniție – care au fost apoi îngropate în Ommeren. S-au făcut mai multe eforturi pentru a găsi comoara, dar se pare că aceasta nu a fost descoperită niciodată. Țările de Jos ar fi adus chiar și un ofițer nazist înapoi în țară pentru a încerca să o găsească, dar nu a avut succes. Se crede că bijuteriile furate ar fi putut fi găsite deja de căutătorii de comori și nu au fost anunțate niciodată publicului. Acest lucru vine la câteva luni după ce căutătorii de comori care căutau aur nazist în valoare de 200 de milioane de euro au afirmat că au descoperit o captură de patru tone sub un bordel secret al SS.

Se spune că aurul ar fi îngropat într-o cutie de metal la 3 metri sub suprafață, într-un palat din secolul al XVIII-lea, în apropiere de Wroclaw, în Polonia ocupată de germani. Săpăturile au început în luna mai a anului trecut la palatul Minkowskie, care a fost folosit de SS-ul criminal ca bordel în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Căutătorii de aur spun că au găsit recipientul cu ajutorul unui radar cu scanare a solului, după ce au identificat locația cu ajutorul unui vechi j urnal SS, relatează The First News.Măsurând 1,5 metri lungime și 20 de centimetri în diametru, tezaurul a fost descoperit sub conservatorul palatului. Se crede că tezaurul a fost furat la ordinul șefului SS, Heinrich Himmler, spre sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, pentru a înființa un al patrulea Reich. Harta tezaurului nazist și alte documente se numără printre cele peste 1.000 de obiecte puse pentru prima dată la dispoziția publicului de către Arhivele Naționale de la Haga. Conținutul documentelor variază de la cel de-al Doilea Război Mondial, abuzuri în lagărele de concentrare și procese-verbale de la ședințele miniștrilor din cabinet.

„Arhiva conține povești sf „Fiarele de călcat folosite pentru a lega deținuții în lanțuri, uneori timp de săptămâni, sunt o dovadă tangibilă a condițiilor adesea inumane din aceste lagăre postbelice „șietoare de tortură, umilire și răzbunare împotriva acestui grup de „olandezi ilicit””, au precizat Arhivele Naționale.