• Acest lucru poate fi făcut de Dennis DeGray care, în urmă cu peste 15 ani, a fost paralizat în urma unui accident.
  • În anul 2016, Henderson a deschis craniul lui DeGray și, în cortexul acestuia, a implantat două rețele de electrozi de mici dimensiuni.
  • Fiecare matrice dispunea de 100 de mici vârfuri metalice care erau responsabile pentru înregistrarea impulsurilor electrice care treceau de-a lungul a aproximativ câteva sute de neuroni din cortexul motor.

Știința avansează pe zi ce trece și o nouă descoperire a fost făcută publică: implanturile din creierul unei persoane paralizate îi permit acesteia să controleze, spre exemplu, un computer.

Acest lucru poate fi făcut de Dennis DeGray care, în urmă cu peste 15 ani, a fost paralizat în urma unui accident. Acum, implanturile din creierul său îi permit să aibă o aparență de control asupra computerelor.

„Sunt cât se poate de rănit și nu sunt conectat la un ventilator”, a spus Dennis Gray, pentru The New York Times, în urma unei accidentări care l-a paralizat permanent de la claviculă în jos.

Recomandări

CINE VA PRELUA ȘEFIA C.E.
NOU COD PENTRU SCHENGEN
NE LIPSEȘTE EDUCAȚIA FINANCIARĂ?
NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
O ROMÂNCĂ ARBITREAZĂ LA UEFA

După mai mulți ani, acesta s-a întâlnit cu Henderson, profesor de neurochirurgie la Universitatea Stanford. În urma discuțiilor pe care cei doi le-au avut, Henderson i-a spus că el și echipa sa de cercetători au reușit să creeze o interfață creier-computer.

Aceasta permitea o conexiune experimentală între creierul unei persoane și un dispozitiv extern, precum o dronă sau un computer, ce poate fi controlat cu mintea.

Implanturile în cortex i-au fost făcute în urmă cu șase ani

În anul 2016, Henderson a deschis craniul lui DeGray și, în cortexul acestuia, a implantat două rețele de electrozi de mici dimensiuni.

Fiecare matrice dispunea de 100 de mici vârfuri metalice care erau responsabile pentru înregistrarea impulsurilor electrice care treceau de-a lungul a aproximativ câteva sute de neuroni din cortexul motor.

După ce perioada de recuperare s-a încheiat, lui DeGay i s-a dat o sarcină. Acesta a trebuit să deplaseze un cursor spre unul din punctele albe de pe un ecran, folosindu-se doar de puterea propriei minți.

Rezultatul a fost unul peste așteptări: în aproximativ jumătate de minut, DeGray a preluat controlul cursorului și a ajuns la primul punct luminos de pe ecran.