• O echipă de ingineri dezvoltă un robot micuț, asemănător unei insecte, care se mișcă cu puterea vântului și poate fi controlat prin lumină.
  • „Insecta poate fi alimentată și controlată de o sursă de lumină, cum ar fi un fascicul laser sau un LED”, spune Zeng.
  • Robotul se adaptează manual la schimbările de direcție și forță a vântului prin schimbarea formei sale.

O echipă de ingineri dezvoltă un robot micuț, asemănător unei insecte, care se mișcă cu puterea vântului și poate fi controlat prin lumină. Cercetătorii din Finlanda spun că acești roboți inteligenți inspirați de păpădie ar putea ajuta la salvarea mediului prin preluarea controlului polenizatorilor (cum ar fi albinele) care dispar din natură.

„Superior omologilor săi naturali, această sămânță artificială este echipată cu un dispozitiv de acționare moale. Actuatorul este realizat din elastomer cristalin lichid sensibil la lumină, care induce acțiuni de deschidere sau închidere a periei la apariția luminii vizibile”, spune Hao Zeng, cercetător la academie și lider al grupului Light Robots de la Universitatea din Tampere, într-un comunicat de presă.

Lucrările anterioare care au folosit polimeri sensibili la stimuli au creat roboți cu corpuri moi care pot merge, înota și sări. Cu toate acestea, până în prezent, nimeni nu a reușit să facă aceste tipuri de roboți să zboare. Robotul asemănător unei zâne conține mai multe caracteristici care îl fac capabil să zboare. Acesta are un număr mare de spații goale care susțin o structură ușoară. De asemenea, acesta plutește cu ușurință prin aer atunci când este lovit de vânt. În plus, robotul are un inel separat de vortex stabil care permite deplasarea pe distanțe lungi asistată de vânt.

Recomandări

TRUMP RESPINGE SONDAJELE
DIASPORA FACE DIFERENȚA
VIITORUL MOLDOVEI SE DECIDE
NOVO, CONTRA OBEZITĂȚII
SĂNĂTATE CU ORICE CHIP
UNDE MĂNÂNCI AZI?

Insecta poate fi alimentată și controlată de o sursă de lumină, cum ar fi un fascicul laser sau un LED”, spune Zeng.

Luminarea robotului cu raze luminoase poate ajuta la schimbarea formei structurii sale asemănătoare semințelor de păpădie. Robotul se adaptează manual la schimbările de direcție și forță a vântului prin schimbarea formei sale. Un fascicul de lumină ajută, de asemenea, la controlarea momentului în care este gata să se lanseze și să aterizeze.

Ar putea acest robot să facă munca albinelor?

Zâna” nu este doar pentru a arăta și a povesti, ci ar putea ajuta la polenizarea mediului nostru. Cu mai multe modificări, echipa de ingineri speră că robotul în formă de păpădie ar putea folosi lumina soarelui în loc de un singur fascicul de lumină pentru a lucra. În acest caz, ar putea transporta în călătoria sa dispozitive microelectronice precum GPS și senzori.

Sună a science-fiction, dar experimentele de testare a conceptului incluse în cercetarea noastră arată că robotul pe care l-am dezvoltat oferă un pas important către aplicații realiste potrivite pentru polenizarea artificială”, adaugă Zeng.

Cu mai mulți roboți zână care plutesc în vânt, oamenii de știință ar putea folosi milioane de semințe artificiale de păpădie pentru a transporta polenul. Lumina soarelui ar putea ajuta la direcționarea zânelor către anumite zone cu copaci și flori care așteaptă polenizarea.

Acest lucru ar avea un impact uriaș asupra agriculturii la nivel global, deoarece pierderea polenizatorilor din cauza încălzirii globale a devenit o amenințare serioasă la adresa biodiversității și a producției alimentare”, conchide Zeng.

O altă îmbunătățire pe care Zeng și echipa încearcă să o facă este controlul preciziei cu care zânele aterizează pe plante și copaci. În plus, pentru ca roboții să fie prietenoși cu mediul, ei speră să îi facă biodegradabili și reciclabili. Studiul este publicat în revista Advanced Science.