Advertisment
- Un sistem bazat pe Inteligență Artificială poate indentifica durerea pe care o simte un pacient în cursul unei operații chirurgicale.
- Acest sistem automat de recunoaștere a durerii folosește două forme de inteligență artificială: viziunea computerizată, analizare a imaginii și învățarea profundă, astfel încât să poată interpreta imaginile pentru a evalua durerea pacienților.
- Cercetătorii au furnizat modelului AI peste 143.000 de imagini faciale din 115 episoade de durere și o sutăci 59 de episoade non-dureroase de la 69 de pacienți care au avut o gamă largă de proceduri chirurgicale realizate.
Un sistem bazat pe Inteligență Artificială poate indentifica durerea pe care o simte un pacient în cursul unei operații chirurgicale. Reacțiile înregistrate la 69 de pacienți au reușit să antreneze un model AI care poate îmbunătăți îngrijirea persoanelor pe parcursul operațiilor.
Este vorba de o nouă metodă automată care utilizează inteligența artificială pentru a detecta durerea la pacienți înainte, în timpul și după intervenția chirurgicală. A fost prezentat la reuniunea anuală anestiologii 2023 a Societății Americane de Medici Anesteziști.
Recomandări
În prezent, sunt folosite metode subiective pentru a evalua durerea, inclusiv scana nologică vizuală numită VAS, în care pacienții își evaluează propria durere și instrumentul de observare a durerii de îngrijire critică SIPOT, în care profesioniștii d din domeniul sănătății evaluează ei durerea pacientului pe baza expresiei faciale, a mișcării corpului și analizând tensiunea musculară.
Acest sistem automat de recunoaștere a durerii folosește două forme de inteligență artificială: viziunea computerizată, analizare a imaginii și învățarea profundă, astfel încât să poată interpreta imaginile pentru a evalua durerea pacienților.
Cercetătorii au furnizat modelului AI peste 143.000 de imagini faciale din 115 episoade de durere și o sutăci 59 de episoade non-dureroase de la 69 de pacienți care au avut o gamă largă de proceduri chirurgicale realizate, de la proteze la genunchi și șold până la intervenții chirurgicale complexe pe inimă. Cercetătorii au antrenat astfel computer-ul cu fiecare imagine facială brută, fără expresie de durere și spunându-i dacă reprezintă sau nu durere, iar acesta a început apoi să identifice modele folosind hărțile termice ale feței. Cercetătorii au descoperit că modelul poate se poate concentra pe expresiile faciale și pe mușchii feței în anumite zone, în special pe sprâncene, buze și în jurul nasului.
Citește și:
- Două persoane împușcate mortal în Bruxelles. Suspecții nu au fost arestați
- A.I. va deveni cea mai inteligentă specie de pe Pământ. În mai puțin de un deceniu, inteligența artificială va domina planeta
- Războiul Israel-Hamas arată cum rețelele sociale vând iluzia realității. De ce apare dezinformarea și cine e de vină
Partenerii noștri