• Cercetătorii au obținut un repetitor pentru intricația cuantică.
  • Repetitorul este conținut într-un nod de diamant.
  • Chinezii folosesc un nor de rubidium și obțin intricația pentru 100 de milisecunde.

Promițând un nivel de securitate de neegalat, internetul cuantic se apropie încet de realitate. Recent, cercetătorii au făcut progrese importante în menținerea intricației cuantice, care ar putea avea că rezultat primul repetitor cuantic, esențial pentru funcționarea unei rețele.

Intricația cuantică se referă la un tip de legătură care permite particulelor să rămână corelate în așa fel încât starea cuantică a uneia o afectează instantaneu pe a celeilalte, indiferent de distanța care le separă. De exemplu, doi electroni care se învârt în jurul nucleu în sensuri diferite, unul spre stânga și celalalt spre dreapta -dacă îi separăm la o distanță indiferent cât de mare, vor ști instantaneu unul ce face celălalt. Dacă unul va evolua spre dreapta, celalalt, va evolua imediat spre stânga.

Acest fenomen stă la baza internetului cuantic. Printre provocările majore ale dezvoltării acestui internet al viitorului se numără repetitorul cuantic. Două studii recente, publicate în revista Nature , propun în sfârșit o arhitectură plauzibilă pentru un astfel de dispozitiv

Recomandări

NEGOCIERI APROAPE GATA
SUSPECTUL E ARESTAT
AVION DOBORÂT ÎN MARE
LARA NU VREA LA SENAT
SUA NU ÎNCHIDE GUVERNUL
ÎNCEP CONSULTĂRILE

Care este secretul acestor dispozitive?

Primul studiu, realizat de cercetătorii de la Harvard, s-a concentrat pe construcția unei rețele cuantice experimentale cu două noduri la 35 de kilometri unul de celălalt și conectate printr-o fibră optică. Fiecare nod includea un diamant pentru stocarea stărilor cuantice, care a făcut posibilă menținerea celor două diamante într-o stare intricată pentru o secundă, o perioadă de timp suficientă pentru a efectua operațiuni sau transmisii suplimentare.

Al doilea studiu, realizat la Universitatea de Știință și Tehnologie din China, a implicat de data aceasta trei noduri distanțate la câteva zeci de kilometri, fiecare nod constând dintr-un nor de atomi de rubidiu . Intricația a fost astfel menținută timp de 100 de microsecunde.

Citește și