- În ultimii ani, fotbalul a ajuns sub lupa microscopului în ceea ce privește pericolele acestui sport, în special din cauza potențialului de rănire a capului.
- O nouă cercetare de la Harvard raportează că foștii jucători profesioniști, în special fundașii, sunt mai predispuși să dezvolte boli dobândite în general de jucătorii mai în vârstă, chiar dacă sunt încă tineri.
- Echipa de cercetători de la Școala de Sănătate Publică Harvard T. H. Chan și de la Școala de Medicină Harvard și-a bazat munca pe un sondaj efectuat pe aproape 3.000 de foști jucători din NFL.
În ultimii ani, fotbalul a ajuns sub lupa microscopului în ceea ce privește pericolele acestui sport, în special din cauza potențialului de rănire a capului. Accentul pus pe CTE și pe modul în care această afecțiune a distrus viețile foștilor jucători determină tot mai mulți părinți să își țină copiii departe de terenul de fotbal și chiar îi determină pe unii jucători să renunțe complet. Acum, o nouă cercetare de la Harvard raportează că foștii jucători profesioniști, în special fundașii, sunt mai predispuși să dezvolte boli dobândite în general de jucătorii mai în vârstă, chiar dacă sunt încă tineri.
Echipa de cercetători de la Școala de Sănătate Publică Harvard T. H. Chan și de la Școala de Medicină Harvard și-a bazat munca pe un sondaj efectuat pe aproape 3.000 de foști jucători din NFL. Sondajul face parte din Studiul de sănătate a jucătorilor de fotbal în curs de desfășurare, realizat la Universitatea Harvard, care este un program de cercetare ce include mai multe studii diferite care urmăresc sănătatea jucătorilor de-a lungul vieții lor.
Studiile anterioare au raportat contrariul rezultatelor acestei lucrări, sugerând că foștii jucători profesioniști de fotbal trăiesc nu numai la fel de mult, ci chiar mai mult decât bărbații cu o demografie similară. În ciuda acestui fapt, sportivii au declarat personal medicilor că se simt adesea mai în vârstă fizic decât sunt în realitate. În plus, specialiștii în medicină sportivă au tratat jucători cu afecțiuni precum demența, artrita, hipertensiunea și diabetul, care sunt de obicei boli care apar odată cu vârsta.
Având în vedere rezultatele contradictorii, echipa de cercetare a intervievat 2.864 de foști fotbaliști profesioniști de culoare și albi cu vârste cuprinse între 25 și 59 de ani, pentru a studia dacă un medic le-a spus vreodată că suferă de afecțiunile legate de vârstă enumerate mai sus.. De asemenea, au folosit datele pentru a măsura cât timp au trăit sportivii fără să dezvolte vreuna dintre aceste afecțiuni.
Echipa și-a comparat rezultatele cu cele ale populației generale, folosind date de la mii de bărbați cu vârste cuprinse între 25 și 59 de ani care nu sunt jucători de fotbal. Deși au constatat că incidența tuturor afecțiunilor a crescut odată cu vârsta atât la jucători, cât și la populația generală, au observat că prevalența bolilor a fost diferită între grupuri. Foștii jucători au fost mai predispuși să raporteze un diagnostic de Alzheimer în fiecare deceniu, în timp ce doar cei mai tineri, cu vârste cuprinse între 25 și 29 de ani, au fost mai des diagnosticați cu hipertensiune și diabet.
Fotbalul îi obosește prematur pe jucători și îi pune pe o traiectorie alternativă de îmbătrânire
„Analiza noastră ridică întrebări biologice și fiziologice importante cu privire la cauzele care stau la bază, dar, la fel de important, rezultatele ar trebui să servească drept un semnal de alarmă care să le spună medicilor care îngrijesc aceste persoane să acorde o atenție sporită chiar și pacienților lor relativ mai tineri, foști sportivi”, spune într-un comunicat Rachel Grashow, cercetător principal al studiului, director al inițiativelor de cercetare epidemiologică pentru Football Players Health Study. „O astfel de vigilență sporită poate duce la diagnostice mai timpurii și la intervenții mai oportune pentru a preveni sau a încetini dramatic ritmul bolilor legate de vârstă.”
Echipa a căutat apoi aspecte care ar putea fi legate de joc și care ar putea juca un rol semnificativ în dezvoltarea acestor boli. Pentru a face acest lucru, au împărțit grupul de jucători de fotbal în jucători de linie și jucători care nu sunt de linie.
„Am vrut să știm: sunt jucătorii profesioniști de fotbal fentați de vârsta mijlocie? Descoperirile noastre sugerează că fotbalul îi îmbătrânește prematur și îi plasează pe o traiectorie alternativă de îmbătrânire, crescând prevalența unei varietăți de boli ale bătrâneții”, a spus Grashow. „Trebuie să ne uităm nu doar la durata vieții, ci și la calitatea vieții. Jucătorii profesioniști de fotbal ar putea trăi la fel de mult ca și bărbații din populația generală, dar acei ani ar putea fi plini de dizabilități și infirmități”. În urma analizei rezultatelor, au descoperit că jucătorii de linie, care au în general mai multe contacte cu alți jucători, au avut o durată de viață semnificativ mai scurtă în toate deceniile, dezvoltând mai devreme afecțiuni legate de vârstă.
Grashow și echipa sunt de acord că sunt necesare mai multe studii în viitor și că ale lor se vor concentra pe mecanismele biologice implicate în îmbătrânirea timpurie a jucătorilor de fotbal. Descoperirile sunt publicate în revista British Journal of Sports Medicine.