Jupiter se va apropia de Pământ mai mult decât a făcut-o în ultimii 59 de ani. În ce zi din săptămâna viitoare îl putem vedea cu ochiul liber

HANDOUT - 22 August 2022, ---: In a composite image released by NASA, Jupiter is seen in space with enhanced colours by the James Webb Space Telescope. Photo: -/NASA via ZUMA Press Wire Service/dpa - ACHTUNG: Nur zur redaktionellen Verwendung und nur mit vollständiger Nennung des vorstehenden Credits

Jupiter va fi clar vizibil pe cer în noaptea de lunea viitoare (26 septembrie), când se va apropia cel mai mult de Pământ decât a făcut-o în ultimii 59 de ani. Se va apropia la o distanță de 367 de milioane de mile de Pământ, față de 600 de milioane de mile care separă cele două planete atunci când sunt la cea mai mare distanță.

Vizibilitatea lui Jupiter va fi deosebit de izbitoare, deoarece se va afla în opoziție, ceea ce înseamnă că, atunci când Soarele va apune în vest, el va răsări pe cerul de est, a declarat astrofizicianul Adam Kobelski, cercetător la NASA Marshall Space Flight Center.

În afară de Lună, ar trebui să fie unul dintre cel mai strălucitor obiect de pe cerul nopții”.

Ultima dată când Jupiter a fost atât de aproape de Pământ a fost în 1963, potrivit unui blog al NASA. Și oricine dorește să vadă un Jupiter strălucitor și relativ apropiat ar trebui să privească spre orizontul estic la apusul soarelui în nopțile premergătoare zilei de lunea viitoare, precum și luni în sine și în serile următoare. Se anticipează că va fi posibilă observarea cu ochiul liber a planetei în toată această perioadă de timp.

Priveliști mai bune vor fi evident, printr-un telescop, dar chiar și un echipament optic mai puțin puternic ar trebui să fie suficient pentru a observa Jupiter și unele dintre cele peste 50 de luni ale sale.

Cu un binoclu bun, trei sau patru dintre sateliții galileeni (luni) ar trebui să fie vizibili”, a declarat Dr. Kobelski. Este important să ne amintim că Galileo a observat aceste luni cu ajutorul opticii din secolul al XVII-lea”.

Lunile galileene sunt cele mai mari ale lui Jupiter și se numesc Io, Europa, Ganeymede și Callisto. Un telescop de patru inci sau mai mult ar trebui să ofere cea mai clară vedere a planetei, iar adăugarea de filtre verzi și albastre ar putea garanta cea mai bună vedere a Marii Pete Roșii a lui Jupiter și a benzilor din straturile de nori.

Priveliștile ar trebui să fie minunate pentru câteva zile înainte și după 26 septembrie”, a adăugat Dr. Kobelski. Așadar, profitați de vremea bună de o parte și de alta a acestei date pentru a admira priveliștea”.

Exit mobile version