- O nouă emoție, „kama muta”, explică de ce plângem de bucurie.
- Kama muta apare în momente de conexiune emoționantă cu cei din jur.
- Experiența include căldură în piept, piele de găină și lacrimi.
- Denumirea „kama muta” provine din sanscrită și înseamnă „mișcat de iubire”.
- Psihologii spun că emoția poate fi exploatată în campanii politice și de marketing.
Te-ai întrebat vreodată de ce îți dau lacrimile în momentele intense de bucurie cum ar fi: o nuntă, nașterea unui copil sau un final fericit într-un film? Există un răspuns pentru această reacție.
Este vorba despre „kama muta”, fenomenul care explică de ce ne simțim atât de conectați și impresionați în astfel de momente.
Ce este această „kama muta” și de ce ne face să plângem de bucurie?
„Kama muta” este o emoție recent descoperită. Este acea senzație de căldură în piept, de piele de găină și lacrimi care ne surprinde atunci când avem parte de reîntâlniri emoționante, momente speciale de familie sau chiar atunci când vedem o scenă emoționantă dintr-un film.
„Kama muta”, care în sanscrită înseamnă „mișcat de iubire”, este o reacție involuntară care ne face să simțim o legătură puternică cu oamenii de lângă noi.
Emoția este scurtă, dar intensă, și ne creează un sentiment de apartenență în prezența celorlalți, reamintindu-ne cât de importante sunt relațiile în viața noastră.
În ce fel ne poate influența comportamentul față de ceilalți?
„Kama muta” ne face mai empatici și mai deschiși, ne motivează să fim mai atenți și mai grijulii cu cei din jur. De exemplu, când simțim această emoție, devenim mai dispuși să oferim ajutor, să îmbrățișăm sau să facem un gest de bunătate, chiar și față de persoane pe care abia le cunoaștem.
Este ca un impuls natural care ne întărește legăturile, pentru că ne simțim mai conectați și mai apropiați de ceilalți. Practic ne arată cât de profundă poate fi conexiunea dintre oameni atunci când vine dintr-un loc de afecțiune și respect.