• Enzimele produse de bacteriile intestinale din larvele de gândac Zophobas morio pot degrada polistirenul utilizat în ambalaje.
  • Acestea ar putea contribui la reciclarea materialelor plastice.
  • Un studiu anterior descoperise că un alt tip de larve de coleoptere poate mânca și digera polistirenul.

Enzimele produse de bacteriile intestinale din larvele de gândac Zophobas morio pot digera polistirenul. Enzimele ar putea fi adaptate pentru a degrada plasticul în instalațiile de reciclare.

Un studiu anterior descoperise că un alt tip de larve de coleoptere poate mânca și digera polistirenul expandat utilizat în ambalaje, datorită acțiunii bacteriilor Serratia fonticola din intestinele lor.

Acum, cercetătorii au identificat specii de bacterii care degradează polistirenul în intestinele larvelor de Z. morio – care sunt cunoscute sub numele de „super viermi” din cauza dimensiunii lor.

Recomandări

TRUMP RESPINGE SONDAJELE
DIASPORA FACE DIFERENȚA
VIITORUL MOLDOVEI SE DECIDE
NOVO, CONTRA OBEZITĂȚII
SĂNĂTATE CU ORICE CHIP
UNDE MĂNÂNCI AZI?

Suntem primii care au folosit o metodă de înaltă rezoluție pentru a identifica potențialele enzime de degradare a polistirenului în microbii din intestinele super viermilor. Am putut, de asemenea, să identificăm liniile bacteriene care posedă aceste capacități de degradare a polistirenului”, spune Christian Rinke de la Universitatea Queensland, Australia.

Rinke și colegii săi au descoperit că printre principalele specii bacteriene care digeră polistirenul se numără Pseudomonas aeruginosa și specii aparținând grupurilor Rhodococcus, Corynebacterium și Sphingobacterium.

Aceștia au descoperit că acești microbi au produs o clasă de enzime numite hidrolaze care folosesc apa pentru a degrada polimerul de plastic în monomeri de stiren, care sunt apoi descompuse în interiorul celulelor bacteriene.

Echipa a împărțit 171 de super viermi în trei grupuri care au fost hrăniți fie cu tărâțe de grâu, fie cu polistiren, fie fără hrană timp de trei săptămâni. Cercetătorii au constatat că viermii au început să mestece blocuri de polistiren în decurs de o zi.

Viermii pot supraviețui cu o dietă bazată pe polistiren

„Am confirmat faptul că viermii pot supraviețui cu o dietă bazată exclusiv pe polistiren și chiar au câștigat o cantitate mică de greutate în comparație cu un grup de control care a suferit de foame, ceea ce sugerează că viermii pot obține energie din consumul de polistiren”, spune Rinke. „Super viermii crescuți cu polistiren au finalizat chiar întregul ciclu de viață, au format pupe și au ieșit la suprafață ca gândaci adulți.”

Cu toate acestea, super viermii care au mâncat polistiren au luat mai puțin de un sfert din greutatea câștigată de larvele care au mâncat tărâțe, ceea ce sugerează că mâncatul plasticului are un cost pentru sănătatea lor.

„O posibilă modalitate de a lucra cu super viermii este de a furniza deșeuri alimentare sau bioproduse agricole cu polistiren. Aceasta ar putea fi o modalitate de a îmbunătăți sănătatea viermilor și de a face față cantității mari de deșeuri alimentare din țările occidentale”, a adăugat Rinke.

Dar cercetătorii sunt mai interesați de crearea unui sistem fără super viermi care să se inspire din insecte.