• Arheologii norvegieni s-au întors pe insula îndepărtată Trena după 90 de ani și au excavat locul unui monument descoperit în secolul trecut.
  • Cercetările au arătat că cineva a construit o fabrică destul de mare pe această insulă în urmă cu aproximativ 2.000 de ani. Science Norway povestește despre descoperire. 
  • Arheologii au explorat insula Trenna, care se află la 50 de kilometri de coasta de nord a Norvegiei. Insula este locuită, aproximativ 500 de persoane trăiesc pe ea. Se știe că una dintre primele așezări din Norvegia a fost localizată aici.

Arheologii norvegieni s-au întors pe insula îndepărtată Trena după 90 de ani și au excavat locul unui monument descoperit în secolul trecut.

Cercetările au arătat că cineva a construit o fabrică destul de mare pe această insulă în urmă cu aproximativ 2.000 de ani. Science Norway povestește despre descoperire. 

Acest fapt a fost stabilit în urmă cu 90 de ani, când arheologii au efectuat ultimele săpături pe insulă. Acum, oamenii de știință s-au întors la Trena și au făcut o descoperire uluitoare.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
UNDE MERGI AZI?
TEHERAN: IRAN NU PLĂNUIEȘTE UN RĂSPUNS
INS: PIAȚA REZIDENȚIALĂ SCADE
TAYLOR SWIFT CÂNTĂ DESPRE GÂNDURILE SUICIDARE

Am găsit o structură de piatră care poartă urme clare de impact termic”, spune arheologul Erlend Jorgensen. „Înăuntru am găsit o mulțime de lut copt. Credem că această structură a fost amenajată pentru o producție de ceramică la scară destul de mare.

Structura descoperită nu seamănă cu cuptoarele obișnuite pentru arderea ceramicii

Expertul notează că structura descoperită nu seamănă cu cuptoarele obișnuite pentru arderea ceramicii. În plus, pe Trena nu a fost găsită niciodată argilă adecvată pentru fabricarea ceramicii. Cu toate acestea, aici, după cum s-a clarificat, a existat o întreagă „fabrică de ceramică”. Pentru oamenii de știință, descoperirea a devenit un nou mister: au adus oamenii de acum 2.000 de ani, adică de când există această fabrică, argila de pe continent pe mare?

Trebuie remarcat faptul că, până în prezent, monumentul este datat doar prin semne indirecte, motiv pentru care arheologii înșiși numesc datarea neconcludentă. În orice caz, Trena a fost și este și acum o insulă destul de îndepărtată, de acum 2000 de ani. De ce ar vrea cineva să construiască o fabrică unde nu există materie primă pentru ea? La urma urmei, era mult mai ușor să aduci ceramică finită decât lut.

Au fost efectuate săpături arheologice și într-o peșteră din apropierea principalei așezări de pe insulă, satul Kirkheleren. În anii 1930, aceasta a fost explorată cu superficialitate. Astăzi, arheologii au săpat mult mai adânc și au găsit un număr mare de resturi de ceramică în interiorul peșterii.

Producția de ceramică nu este ceva ce ai putea începe la o scară atât de mare într-un loc ca acesta decât dacă ar exista un motiv special pentru asta”, spune Jorgensen. „De aceea totul pare foarte ciudat”.