• Heliu lichid, cel mai rece element de pe Pământ, este necesar pentru a menține magneții din aparatele RMN în funcțiune.
  • Fără el, medicii ar pierde un instrument medical esențial.
  • Spitalele nu au anulat încă RMN-urile pacienților și nici nu au oprit aparatele.

O penurie globală de heliu i-a făcut pe medici să se îngrijoreze cu privire la una dintre cele mai esențiale, și poate neașteptate, utilizări ale gazului natural: RMN-urile. Oricât de ciudat ar părea, elementul mai ușor decât aerul care dă flotabilitate baloanelor alimentează, de asemenea, aparatele vitale de diagnosticare medicală. Un RMN nu poate funcționa fără aproximativ 2.000 de litri de heliu lichid ultra rece, care îi menține magneții suficient de reci pentru a funcționa. Dar heliul – un element neregenerabil care se găsește în adâncurile scoarței terestre – se termină, ceea ce face ca spitalele să se întrebe cum să planifice un viitor cu o aprovizionare mult mai redusă.

Heliul a devenit o mare preocupare”, a declarat Mahadevappa Mahesh, profesor de radiologie la Școala de Medicină Johns Hopkins din Baltimore. Mai ales acum, cu situația geopolitică”.

Heliul a fost o marfă volatilă timp de ani de zile. Acest lucru este valabil mai ales în SUA, unde o rezervă federală de heliu cu sediul în Texas se diminuează pe măsură ce guvernul încearcă să transfere proprietatea către piețele private.

Recomandări

CÂND ADERĂ MOLDOVA LA UE
CILLIAN MURPHY DEVINE VEGAN
GOSLING ÎȘI FACE COMPANIE DE PRODUCȚIE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT
JILL BIDEN A SCRIS O CARTE PENTRU COPII
MESAJUL REGELUI CHARLES

Până în acest an, SUA se bazau pe Rusia pentru a ușura oferta redusă. O nouă instalație uriașă din estul Rusiei ar fi trebuit să furnizeze aproape o treime din heliul mondial, dar un incendiu în ianuarie anul trecut a deraiat calendarul. Deși instalația și-ar putea relua operațiunile în orice zi, războiul din Ucraina a oprit, în mare parte, comerțul dintre cele două țări.

Acum, patru din cei cinci mari furnizori de heliu din SUA raționalizează elementul, a declarat Phil Kornbluth, președinte al Kornbluth Helium Consulting. Acești furnizori dau prioritate industriei de sănătate, reducând alocările de heliu către clienții mai puțin esențiali.

Heliul este alocat cu siguranță”, a declarat Donna Craft, manager regional de construcții pentru Premier Health, care are contracte cu furnizorii de heliu pentru aproximativ 4.000 de spitale. Probabil că nu mai umflăm baloane în magazinul de cadouri”.

Spitalele nu au anulat încă RMN-urile pacienților și nici nu au oprit aparatele. Totuși, au văzut cum costurile cu heliu au crescut într-un ritm alarmant – posibil până la 30%, a presupus Kornbluth. Dar, fără un sfârșit la vedere pentru lipsa heliului, viitorul RMN-ului rămâne incert.