• Luna se va vedea mai mare pe cer în seara de miercuri spre joi.
  • Pe 31 august, la ora 04:34, se produce faza de Lună Plină, când Luna se vede toată noaptea pe cer.
  • Cu ochiul liber, Luna va părea plină de pe 30 august până la 1 septembrie.

În această noapte ai parte de un fenomen rar: „Super Luna Albastră!”.

„Seara aceasta este una specială, Luna e un pic mai mare decât de obicei, dar lucrul acesta nu va fi observat cu ochiul liber. E bine să înțelegem că ce vedem noi, de fapt, vedem iluzia Lunii. O vedem mai mare pentru că răsare și apune. O vedem la Orizont Luna mai mare, nu o vedem pe cer. Dacă o să aveți răbdare să vă uitați când răsare și după aia, când se urcă pe cer, o să vi se pară că e mai mică când urcă pe cer, dar dacă îi faceți o fotografie, veți observa că e la fel”, a explicat Cătălin Beldea, organizator Astroshow, la Aleph News.

Aceste Super-Luni apar cam o dată la trei – patru luni, iar super-Luna de acum este a treia din 2023. Aceste „Luni albastre” (Blue Moon) sunt mai rare și apar o dată la zece ani. Ultima a fost în 2018.

Recomandări

PRIETEN, ÎNAINTE DE ORICE
YAEL CÂȘTIGĂ A.N.
SABRINA CARPENTER CÂNTĂ ÎN EUROPA
BYE, BYE, BIDEN?
TERREL DAVIDS E ARESTAT PE NEDREPT
COMUNITATEA POLITICĂ EUROPEANĂ SUSȚINE UCRAINA

„E un spectacol fascinant. Eu vă invit de la 19.30 pe Promenada, sus pe terasă, avem patru telescoape acolo. Observăm și Luna, observăm și Saturn, care e la opoziție. Iarăși e un moment prielnic pentru observații astronomice. Albastră e un termen frumos. Luna nu se colorează în albastru, dacă aveți poze albastre e din cauza senzorului de la aparat, ceva se întâmplă”, a explicat Cătălin Beldea, organizator Astroshow, la Aleph News.

Citește și