„Luna Albastră” va fi văzută în noaptea de 30 spre 31 august. Cătălin Beldea: „E un spectacol fascinant. E un moment prielnic pentru observații astronomice”

În această noapte ai parte de un fenomen rar: „Super Luna Albastră!”.

„Seara aceasta este una specială, Luna e un pic mai mare decât de obicei, dar lucrul acesta nu va fi observat cu ochiul liber. E bine să înțelegem că ce vedem noi, de fapt, vedem iluzia Lunii. O vedem mai mare pentru că răsare și apune. O vedem la Orizont Luna mai mare, nu o vedem pe cer. Dacă o să aveți răbdare să vă uitați când răsare și după aia, când se urcă pe cer, o să vi se pară că e mai mică când urcă pe cer, dar dacă îi faceți o fotografie, veți observa că e la fel”, a explicat Cătălin Beldea, organizator Astroshow, la Aleph News.

Aceste Super-Luni apar cam o dată la trei – patru luni, iar super-Luna de acum este a treia din 2023. Aceste „Luni albastre” (Blue Moon) sunt mai rare și apar o dată la zece ani. Ultima a fost în 2018.

„E un spectacol fascinant. Eu vă invit de la 19.30 pe Promenada, sus pe terasă, avem patru telescoape acolo. Observăm și Luna, observăm și Saturn, care e la opoziție. Iarăși e un moment prielnic pentru observații astronomice. Albastră e un termen frumos. Luna nu se colorează în albastru, dacă aveți poze albastre e din cauza senzorului de la aparat, ceva se întâmplă”, a explicat Cătălin Beldea, organizator Astroshow, la Aleph News.

Citește și

Exit mobile version