• Marea Barieră de Corali este un factor important pentru valurile mari, inundațiile și furtunile care ar putea proteja coastele din apropiere de inundații și eroziune semnificative.
  • Mii de specii de pești își fac casă în reciful de corali, la fel ca alte șase dintre cele șapte specii de broaște țestoase marine din lume.
  • Acesta este al patrulea eveniment major de albire din ultimii șase ani.

Marea Barieră de Corali din Australia se confruntă cu a patra albire în masă în numai șase ani, coralii fiind grav afectați de încălzirea temperaturii mării. În cursul zilei de astăzi, Autoritatea parcului marin al Marii Bariere de Corali din Australia, care supraveghează sistemul recifului, a confirmat albirea în masă și și-a exprimat speranța unei posibile recuperări.

„Este important de reținut că un coral albit este stresat, dar încă viu. În cazul în care condițiile se temperează, coralii albiți își pot reveni din acest stres, așa cum s-a întâmplat în 2020, când a existat o mortalitate foarte scăzută a coralilor asociată cu un eveniment de albire în masă”, a scris Autoritatea parcului marin într-o declarație. „Tiparele meteorologice din următoarele două săptămâni continuă să rămână critice pentru a determina amploarea și gravitatea generală a albirii coralilor în întregul parc marin.”

Albirea acestor corali a avut loc în ciuda condițiilor La Niña, care ar trebui să aducă temperaturi mai scăzute decât cele medii și mai multe ploi în multe părți ale lumii, inclusiv în Australia.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
UNDE MERGI AZI?
TEHERAN: IRAN NU PLĂNUIEȘTE UN RĂSPUNS
INS: PIAȚA REZIDENȚIALĂ SCADE
TAYLOR SWIFT CÂNTĂ DESPRE GÂNDURILE SUICIDARE

Cel mai recent eveniment de albire în masă a avut loc în 2020, când apa caldă a făcut ca coralul să împingă algele cu care se hrănește în afara țesutului său, ceea ce a dus la culoarea palidă din timpul „albirii”. Și, deși o mare parte din corali au supraviețuit acestei albiri specifice, sistemul general al recifului nu este tocmai înfloritor.

Un raport publicat în 2020 în Proceedings of the Royal Society B a constatat că populația de corali a scăzut brusc în ultimele două decenii. Speciile mari de corali au fost afectate în mod special și au scăzut cu 76% din anii 1990, potrivit documentului. Pe măsură ce criza climatică continuă să încălzească temperaturile oceanelor, mai multe medii marine sunt în pericol de a fi lipsite de condițiile ideale necesare pentru a se dezvolta.

Ca răspuns la fenomenul de albire, Națiunile Unite trimit o delegație pentru a evalua amploarea pagubelor și pentru a decide dacă statutul recifului ca sit al Patrimoniului Mondial UNESCO ar trebui să fie retrogradat, relatează Associated Press. Acest lucru ar putea afecta economia turistică a Australiei și oportunitățile de locuri de muncă, întrucât se estimează că turismul legat de Marea Barieră de Corali angajează peste 60.000 de persoane.