• Un start-up israelian poate identifica tulburările genetice la embrionii umani.
  • Compania își propune să scoată produsul pe piață în termen de doi ani.
  • Tehnologia ar putea identifica și markerii precoce ai cancerului.

O veste bună pentru medicină, dar și pentru viitorii părinți, vine din Israel. Printr-un simplu test de sânge prelevat în primul trimestru al sarcinii se poate citi întregul ADN al embrionului. Un start-up israelian a dezvoltat cu ajutorul inteligenței artificiale o metodă non-invazivă de detectare timpurie a tulburărilor genetice la embrioni. Viitorii părinți vor putea afla atât informații despre starea de sănătate a bebelușului înainte de naștere cât și bolile la care va fi predispus, când va deveni adult.

„Ne vor oferi informații privind și alte afecțiuni sau predispoziții mai degrabă multifactoriale care chiar pot să fie influențate de factorii de mediu și pe care copilul, adolescentul sau respectiv adultul le va putea dezvolta la un moment dat pe parcursul vieții, și aici ne referim la afecțiuni precum cancerul care are o componentă genetică ereditară, diabetul sunt afecțiunile neuropsihiatrice”, a transmis Andreea Cătană, medic primar în genetică medicală.

Tehnologia ar putea fi utilizată și pentru a identifica markerii precoce ai cancerului. Momentan, toate testările genetice pe baza ADN-ului fetal reprezintă un risc pentru sarcină. Pe când, cu ajutorul inteligenței artificiale descoperite de isarelieni, totul este mult mai simplu. Chiar dacă rezultatul poate naște întrebări ale căror răspunsuri sunt greu de găsit.

„Cu siguranță viitorul ne va permite să știm mai multe, dar întrebarea este vrem să știm mai multe și ce facem după ce știm atât de multe lucruri? Ei spun că poți să afli mult mai multe despre ADN-ul fătului, asta înseamnă că pot să afle anomalii genetice. Într-o primă etapă dacă ar fi disponibil, sigur că mamele ar dori acest lucru, a precizat Radu Vlădăreanu, medic primar ginecolog.

Recomandări

CINE VA FI PREȘEDINTE?
GÂNDURILE LUI CRISTOIU
GÂNDURILE LUI CRISTOIU
CE VA FACE TRUMP?
FBI AVERTIZEAZĂ
HAMAS NU VREA PACE

IdentifAI se bazează pe un nou instrument software bazat pe inteligență artificială, cunoscut sub numele de Hoobari, care a fost dezvoltat pentru prima dată de Universitatea din Tel Aviv. Pe lângă detectarea tulburărilor genetice la embrioni, tehnologia ar putea avea aplicații importante în ceea ce privește detectarea precoce a cancerului.