• Este o concepție greșită comună că sângele lipsit de oxigen este albastru.
  • Se spune în mod obișnuit că sângele bogat în oxigen este roșu, în timp ce sângele sărac în oxigen este albastru. Dar este oare adevărat acest lucru?
  • „Vena albastră sau verde este aproape ca o iluzie cauzată de faptul că vena se află sub acest strat mic, dar semnificativ de piele”, a declarat Dr. Kleber Fertrin, profesor asistent de hematologie la Facultatea de Medicină a Universității din Washington din Seattle.

Se spune în mod obișnuit că sângele bogat în oxigen este roșu, în timp ce sângele sărac în oxigen este albastru. Dar este oare adevărat acest lucru?

Într-un cuvânt, nu. Sângele este întotdeauna roșu. Fiecare moleculă de hemoglobină – o proteină din globulele roșii care transportă oxigenul conține patru atomi de fier, care reflectă lumina roșie și astfel, conferă sângelui nostru culoarea roșie. Nuanța de roșu se schimbă în funcție de nivelul de oxigen din sânge. Atunci când hemoglobina captează oxigen în plămâni, sângele este de un roșu cireș strălucitor în timp ce se îndreaptă spre artere și spre țesuturile din jurul corpului tău.

Dar la întoarcerea în plămâni, după ce celulele sanguine au livrat oxigenul către țesuturile din tot corpul, sângele dezoxigenat care curge prin vene este de un roșu mult mai închis, potrivit Dr. Kleber Fertrin, profesor asistent de hematologie la Facultatea de Medicină a Universității din Washington din Seattle.

Recomandări

FII BOGAT ÎN ROMÂNIA
MATTY HEALY, DESPRE ALBUMUL LUI SWIFT
DE LA GOYA LA... YOGA
ZIUA INTERNAȚIONALĂ A STRIGĂTULUI
CHETĂ PENTRU SPORTIVII ROMÂNI
BLIKEN AJUNGE ÎN CHINA

Așadar, sângele are diferite variații de roșu, dar nu există niciodată un moment în care sângele uman să fie albastru. Probabil că ai fost martor la acest lucru dacă ți s-a recoltat sânge: un ac se introduce într-o venă cu aspect albastru sau verde, dar sângele care se scurge în fiolă este sângele deoxigenat de culoare închisă, de culoare burgundă.

„Vena albastră sau verde este aproape ca o iluzie cauzată de faptul că vena se află sub acest strat mic, dar semnificativ de piele”, a declarat Fertrin pentru Live Science. „Culorile pe care le vedem se bazează pe lungimea de undă pe care o percepe retina noastră. Iar diferitele straturi de piele fac ca lungimile de undă să se împrăștie în moduri diferite”, a spus el. Sub pielea mai închisă la culoare, venele apar adesea verzi. Și pot părea albastre sau vineții sub tonuri de piele mai deschise. Acest lucru se datorează faptului că lungimile de undă verzi și albastre ale luminii sunt mai scurte decât cele roșii. Lumina roșie pătrunde mai bine în țesuturile umane decât lumina albastră. Astfel, în timp ce lungimile de undă roșii sunt absorbite de piele, cele verzi și albastre sunt reflectate și împrăștiate înapoi către noi, a spus Fertrin.

Alte vase de sânge, cum ar fi vasele capilare mici, mai aproape de suprafață, nu sunt afectate la fel de mult de această iluzie. „Vârfurile degetelor apar roz pentru că vasele sunt mult mai aproape de suprafață” decât o venă, a spus Fertrin.

Este similar cu ceea ce se întâmplă în primele etape ale unei vânătăi, care este de fapt doar sânge în afara vasului. Dacă rana este aproape de suprafață, vânătaia va apărea roșie sau vineție, dar dacă este mai adâncă, va avea un aspect albastru-violet. Culoarea sângelui în sine nu se schimbă, este doar o chestiune legată de modul în care o vedem.

Mai mult, sângele albastru există – cel puțin, există la crabi, homari, caracatițe și păianjeni. Aceste creaturi au cupru în sânge în loc de fier, ceea ce conferă sângelui o culoare albăstruie.