Misterele istorice pe care oamenii de știință le-au deslușit în 2023

Știința revoluționează înțelegerea noastră asupra trecutului. Paleogenetica dezvăluie secrete uimitoare din ADN-ul ascuns în oase și murdărie. Inteligența artificială decodifică texte antice scrise în scripturi uitate. Analiza chimică a reziduurilor moleculare rămase pe dinți, oale de gătit, arzătoare de tămâie și materiale de construcție dezvăluie detalii despre dietele anterioare, mirosuri și tehnici de construcție, scrie CNN.

Adevărata identitate a unui lider preistoric

Îngropat cu un pumnal de cristal spectaculos și alte artefacte prețioase, scheletul vechi de 5.000 de ani descoperit în 2008 într-un mormânt de lângă Sevilla, Spania, a fost în mod clar, cândva, cineva important. Inițial, s-a crezut că individul este un bărbat tânăr, pe baza analizei osului pelvis, mod tradițional în care oamenii de știință determină sexul rămășițelor scheletice umane.

Cu toate acestea, o analiză a smalțului dinților, care conține un tip de proteină cu o peptidă specifică sexului numită amelogenină, a determinat că rămășițele erau mai degrabă feminine decât masculine. În alte studii, tehnica a spulberat, de asemenea, clișeul „omului vânătorul” care a informat multă gândire despre primii oameni.

Ingredientul din spatele puterii legendare a betonului roman

Betonul roman s-a dovedit a fi mai durabil decât echivalentul său modern, care se poate deteriora în decenii. Luați, de exemplu, Panteonul din Roma, care are cea mai mare cupolă neîntărită din lume.

Oamenii de știință din spatele unui studiu publicat în ianuarie au spus că au descoperit ingredientul misterios care a permis romanilor să-și facă materialul de construcție atât de durabil și să construiască structuri elaborate în locuri dificile, cum ar fi docuri și canalizări.

Echipa de studiu a analizat mostre de beton vechi de 2.000 de ani care au fost prelevate dintr-un zid al orașului de la situl arheologic Privernum din centrul Italiei și sunt similare ca compoziție cu alte beton găsite în tot Imperiul Roman. Ei au descoperit că bucățile albe din beton, denumite claste de var, au oferit betonului capacitatea de a vindeca fisurile care s-au format în timp.  

Materialele necesare pentru realizarea unei mumii

Din fragmente de vase aruncate într-un atelier de îmbălsămare, oamenii de știință au descoperit unele dintre substanțele și amestecurile pe care egiptenii antici le foloseau pentru a mumifica morții.

Analizând chimic reziduurile organice rămase în vase, cercetătorii au stabilit că egiptenii antici foloseau o mare varietate de substanțe pentru a unge corpul după moarte, pentru a reduce mirosurile neplăcute și pentru a-l proteja de ciuperci, bacterii și putrefacție. Materialele identificate includ uleiuri vegetale precum ienupăr, chiparos și cedru, precum și rășini de la fistic, grăsime animală și ceară de albine.

În timp ce oamenii de știință aflaseră anterior denumirile substanțelor folosite pentru îmbălsămarea morților din textele egiptene, ei au putut – până de curând – doar să ghicească exact la ce compuși și materiale se refereau.

Ingredientele folosite în atelier erau variate și proveneau nu doar din Egipt, ci mult mai departe, sugerând schimbul de mărfuri la distanță lungă.

Citește și

Exit mobile version